Budapesti fölény a középiskolai rangsorban

Vágólapra másolva!
Hamarosan megjelenik a HVG 2014-es középiskolai rangsora és az ahhoz tartozó részlisták. A felmérés 957 intézményt rangsorol a diákok tanulmányi, verseny- és felvételi eredményei alapján.
Vágólapra másolva!

Budapesti középiskolák vezetik a HVG 2014-es országos középiskolai rangsorát, a legjobb vidéki a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium lett, de ez az intézmény is csak az ötödik országosan – írja az Eduline. A Zrínyit 4 fővárosi iskola, a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Szent István Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium előzi meg.

Budapesti

Az öt legjobb fővárosi iskola így a Fazekas, a Radnóti, a Szent István, az Eötvös és a Városmajori Gimnázium, utóbbit előzi meg országosan a zalaegerszegi Zrínyi.

Vidéki

A vidéki iskolák versenyében a Dunántúl a nyerő, keletebbről csak egy intézmény fért bele a legjobb ötbe. A rangsor így:

1. Zrínyi Miklós Gimnázium (Zalaegerszeg),

2. Lovassy László Gimnázium (Veszprém),

3. Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Szombathely),

4. Krúdy Gyula Gimnázium (Nyíregyháza),

5. Révai Miklós Gimnázium és Kollégium (Győr).

Gyakorló

A gyakorlóiskolák rangsorában az ELTE gyakorlógimnáziumai hasítanak leginkább: az országos listát ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola Hatévfolyamos Gimnázium vezeti, és csak őket követi a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozó Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma.

Szakközép

A szakközépiskoláknál már nem fővárosi intézmény viszi a prímet, az öt legjobb a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, az egri Neumann János Középiskola és Kollégium, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium, valamint a budapesti Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola.

Egyházi

Az egyházi iskoláknál ismét fővárosi fölény látható, egyedül a pannonhalmiak kerültek be vidékről, ők viszont a másodikak. A rangsor:

1. Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium,

2. Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Kollégium,

3. Piarista Gimnázium (Budapest),

4. Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest),

5. Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon (Budapest).

Két tannyelvű

A két tannyelvűek között viszont nem is került budapesti iskola az első ötbe, a rangsort a szolnoki Varga Katalin Gimnázium vezeti, őket követi a kecskeméti Katona József Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium, valamint az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium.

Alapítványi

Az öt legjobb alapítványi iskola pedig:

1. Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakképző Iskola és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézet (Budapest)

2. Neumann János Középiskola és Kollégium (Eger),

3. Xántus János Két Tanítási Nyelvű, Gyakorló Gimnázium és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Szakképző Iskola (Budapest),

4. Pesthidegkúti Waldorf Általános Iskola, Művészeti Iskola és Gimnázium,

5. Kürt Alapítványi Gimnázium