Jön a kapuzárási pánik a józsefvárosi piacon

A Négy Sárkány Piac bejárata a Kőbányai úton
Vágólapra másolva!
A szerelemgiroszt áruló török még bizakodik, a vietnami árusok tovább alkudnak számológépeiken, viszont senki sem tudja teljesen biztosan, hogy csütörtökön tényleg bezárják-e a józsefvárosi piacot. A kerületnek elege van a feketézésből, a terület tulajdonosa nem nagyon teketóriázna, a piacosok azonban azt mondják, hogy rendben vannak az engedélyeik, és nem zárnak be.
Vágólapra másolva!

„Itt a kapuzárási pánik” – tréfált keserűen egy árus szerda délelőtt a józsefvárosi piacon, amelyet csütörtökön bezárnak. Akkor jár le ugyanis a bérleti szerződés júniusi felmondásakor kapott 150 napos határidő. Elvileg.

Kocsis Máté kerületi polgármester még június 16-án jelentette be, hogy kezdeményezi a piac bezárását, mivel az Budapest bűnügyi és feketéző gócpontja. A kerület szociális lakásokat, kulturális és sportberuházásokat tervez ide, a piac tisztességes árusait pedig azzal kecsegteti, hogy könnyített módon juthatnak olcsó üzlethelyiséghez máshol.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A bezárásra készülődés jeleit azonban alig észlelni. Sok árusítópavilon ugyan már üres - a bezárt bódék előtt összegyűlt szemét között kisegér turkál -, de felületes szemlélőként nézve nem sokat változott a helyzet június óta, amikor Kocsis Máté józsefvárosi polgármester előállt a piac bezárásának ötletével. Belépéskor ugyanúgy orruk alatt pusmogva kínálgatnak számlákat a kapu mögött lézengő alakok, a vietnami árusoknál ugyanúgy számológéppel lehet alkudni - bár sokat nem engednek -, a giroszosok ugyanúgy nagy hangon ajánlgatják portékáikat a piac közepén.

Egész éjjel nem fogom lehunyni a szemem

Pedig a bizonytalanság megviseli a piacon dolgozókat. A kapuzárási pánikkal viccelődő férfi szerint ez a legnagyobb baj. Nem mond senki biztosat, a hozzájuk elérő információk ellentmondásosak, ráadásul a sajtójuk is rossz. Szerinte több ezer ember megélhetése forog kockán, és az itteni cégek számottevő adóbevételt jelentenek az önkormányzatnak.

Van, aki bizakodik,”karácsonyig kihúzzuk, aztán átmegyünk a túloldalra” – magyarázza pár utcácskával odébb a ruhákat áruló Bandi. A szerelemgiroszt kínálgató török fiúk szerint pedig a napokban járt náluk egy nő az önkormányzattól, aki megnyugtatta őket, hogy egyelőre nem kell aggódniuk a bezárás miatt.

A piac felülnézeti vázlata Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ugyanezt mondta, csak ellentétes előjellel, az öltönyöket áruló Móni. Ő szintén egy önkormányzati illetőre – egy visszatérő vendégére – hivatkozva állította, hogy be fog zárni a piac: „azt mondta, ’biztos helyről tudja’, úgyhogy, ha jót akarunk, keresünk másik helyet.”

A bizonytalanság kihat az üzletre is: kevesebb a kuncsaft, mert sokan azt hiszik, hogy már be is zártak. „Tegnap és ma vagy 10 vásárlóm hívott, hogy mi lesz velünk” – mondta Móni barátnője, Orsolya, aki saját üzletet visz, hazai beszállítókkal dolgozik, de a bizonytalanság miatt nem merte megrendelni a következő szállítmányt. Nekik 10 és 11 éve van itt boltjuk, és meglehetősen el vannak keseredve. „Nekünk ez az életünk… mit kezdünk akkor, ha bezár a piac?” Azért csütörtökön már kora reggel ott lesznek. „Egész éjjel nem fogom lehunyni a szemem” – mondta Móni.

Többféle forgatókönyv

A piacot felügyelő Komondor Kft. egyelőre szűkszavú. Amikor szerda délelőtt ott jártunk, csak a biztonsági vezetővel lehetett beszélni, aki azt mondta, hogy csütörtökön késő délelőtt tartanak sajtótájékoztatót a hely sorsáról. Szabó György, a társaság vezetőségének egyik tagja a Hvg.hu-nak szerda délután a helyszínen azt mondta, engedélyeik rendben vannak, nem fognak bezárni. Több boltos és őr abban reménykedik, hogy van egy fellebbezés, amelyet a Komondor Kft. adott be a szerződés felbontása ellen, és az halasztó hatályú, így maradhatnak. „Szerinted, ha bezárna, akkor most itt lennénk?” – kérdezte egyikük.

A piac egyik bejárata a Kőbányai úton Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A piacnak helyet adó terület tulajdonosa, a MÁV azonban eltökélt, vissza akarja venni a helyet. Csütörtökön lejár a szerződés felmondásától számított 150 nap, és ezáltal erre jogosultak vagyunk – mondták az Origo kérdésére a MÁV kommunikációs osztályán. Hogy ez milyen módon valósul meg, az csütörtökön derül ki. „Többféle forgatókönyvük van, de mindenképp érvényesíteni szeretnénk a jogainkat” – közölték telefonon. A szerződés felmondását érintő fellebbezés szerintük a birtokba vételt nem érinti, mert az ügy még nincs bírósági szakaszban. A területet eredeti állapotban, kiürítve szeretnék visszakapni, az ott maradt felszerelést a bérlő költségére fogják elszállítani.