A vagyonnyilatkozatán bukott le a kirúgott kecskeméti bíró

Vágólapra másolva!
Három év alatt gyanúsan megnőtt a vagyona, emiatt vizsgálat indult egy kecskeméti bíró ellen, akit végül felmentettek az állásából, mert nem tudta megmagyarázni, hogyan gazdagodott.
Vágólapra másolva!

A Kecskeméti Törvényszék egyik bírája elveszíti az állását, mert a vagyonnyilatkozata alapján gyanúsan meggazdagodott. A Népszabadság írt először arról, hogy a bírónak távoznia kell a posztjáról, Bicskei Ferenc, a törvényszék elnöke november 19-ével azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól a bírót.

A bíró nem a létra legalján állt: másodfokú eljárásokban ítélkezett, polgári ügyekben. A vagyonával kapcsolatos gyanú az után merült fel, hogy idén tavasszal leadta a vagyonnyilatkozatát. Háromévente minden bírónak be kell számolnia a vagyona gyarapodásáról, ebben az esetben pedig a Kecskeméti Törvényszék vezetője gyanúsnak találta a bíró friss, illetve a három évvel ezelőtti vagyonnyilatkozata közötti eltéréseket - tudta meg az Origo Petróczy Anettől, a törvényszék sajtótitkárától.

Ezért eljárást kezdeményezett az Országos Bírósági Tanácsnál. A tizenöt tagú tanács meghallgatta a bírót, de nem találták kielégítőnek a magyarázatát, vagyis nem tudta megfelelően igazolni a jövedelmét és a gazdagodását. Ezután Bicskei felmentette az állásából. (Formailag ez úgy néz ki, hogy javaslatot tett Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél a bíró felmentését.)

A törvényszék sajtótitkára szerint a bírónak a város Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságán joga van megtámadni a döntést, de ettől még nem halasztják el a felmentését. A törvényszéken nem tudnak róla, hogy a bíró megtámadta volna a döntést. Kérdésünkre a szóvivő hozzátette, hogy sem fegyelmi eljárás, sem büntetőeljárás nincs folyamatban a bíró ellen. A törvényszék elnöke viszont az MTI-nek azt mondta, hogy az eljárásnak más következménye is lehet, "de az már nem a bíróságra tartozik, abban a nyomozóhatóságnak lehet szerepe".