Egyvalaki már biztosan szeretne kaszinót nyitni

Vágólapra másolva!
Megérkezett az első, magát megbízható szerencsejáték-szervezőnek tartó cég kaszinókoncessziós ajánlata a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz – írja a Népszava. Varga Mihálynak 30 napja van eldönteni, ad-e koncessziót a kérelmezőnek, akinek a nevét egyébként nem árulják el.
Vágólapra másolva!

Megérkezett az első, pályázaton kívüli kaszinókoncessziós ajánlat Varga Mihályhoz. Ilyen ajánlattételre a szerencsejáték-törvény nemrég kihirdetett módosítása ad lehetőséget, amely szerint azok a szerencsejáték-szervezők, akik a törvény kritériumainak megfelelnek, „megbízható szerencsejáték-szervezőnek” minősülnek, így pedig pályázat nélkül, Varga Mihály egyedi döntése alapján is kaphatnak kaszinókoncessziót. A törvény szerint egyébként csak olyan cég minősül megbízhatónak, melynek nincsen adóhátraléka, és legalább 10 éve jelen van Magyarországon az iparágban.

A jogszabály szerint annak, aki pályázaton kívül kap kaszinókoncessziót, kétszeres koncessziós díjat kell fizetnie, viszont mivel a törvénymódosítás a koncessziós díjat a játékadóból leírhatóvá tette, hosszú távon így is az állam jár rosszabbul.

A Népszava cikke szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium az első ajánlattevő kilétét sem fedi fel, és arról sem nyújt tájékoztatást, hogy „a miniszter kiket, mely szervezeteket von be a döntéshozatalba, illetve igyekszik-e egyáltalán elejét venni azoknak a nemzetbiztonsági kockázatoknak, amelyek miatt korábban a kormány a nyerőgépek betiltása mellett döntött”.