Rágalmazás miatt feljelentette a NAV Horváth Andrást

Vágólapra másolva!
Küldetéstudattal rendelkező, de tudathasadásos dolgozónak festette le Horváth Andrást a NAV elnökhelyettese az alapján, amilyen munkát Horváth végzett és amilyen kis szeletére az adóhivatali munkának ráláthatott, holott rendszerszintű problémákról értekezett. Az adóhivatal feljelenti volt dolgozóját, aki pedig visszautasítja, hogy jogosulatlanul gyűjtött volna össze 60 ezer oldalnyi iratot.
Vágólapra másolva!

Konkrétumok nélküli vádaskodás az, amit Horváth András, a NAV volt dolgozója művel – mondta a NAV rendkívüli sajtótájékoztatóján a szervezet elnökhelyettese. A NAV ezért rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett a rendőrségen Horváth András ellen.

Varga Árpád elmondta azt is, hogy kinyitották Horváth András szekrényét, aki három hete mondott fel a NAV-nál, és 60 ezer oldalnyi fénymásolatot találtak. Ez 100 adórevizor anyaga volt, és Horváth olyan anyagokat is megnézett és lefénymásolt, amelyeket nem lett volna jogosultsága. Horváth több alkalommal szobatársának a gépébe is belépett, és onnan nézett bele ügyekbe.

A NAV jelenleg azt vizsgálja, hogy Horváth számítógépén milyen adatok lehettek, Horváth egyébként az adatokat korábban letörölte a gépéről. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese feldúltan beszélt arról is, hogy bár Horváth a gabonakereskedelem területén ügyes volt, ő tárt fel gabonkereskedői hálózatokat, amelyeket egy azóta is folyó vizsgálat vett célba, és 2007-ig ÁFA-ügyekkel is foglalkozott, de később már csak koordinációs feladatokat látott el. Nemrég adóregisztrációs ügyekkel bízták meg, de nem haladt velük.

Horváth csak a közép-magyarországi igazgatóságon dolgozott, ezért a a kiemelt adózók ügyére nem láthatott rá, mivel nem is foglalkozott velük – mondta Varga. Horváth mégis olyan állításokat tett, amely a kiemelt adózók állítólagos adócsalásáról szólt, emellett azt is állította, hogy a NAV szemet hunyt ezek felett a vétségek felett.

Horváth azon vádjára, hogy egy vizsgálatról levették, annyit mondott Varga Árpád elnökhelyettes, hogy Horváth egyetlen vizsgálatban vett részt, és egy célvizsgálattal bízták meg, amelyet pár hét alatt szokás elvégezni, de Horváth tíz hónapig sem bírta befejezni, ezért vették le az ügyről. Ezen kívül nem tudnak olyan esetről, amelynél Horváthot menet közben kivették volna a csapatból. Az elnökhelyettes szerint a volt adóhatósági dolgozónak küldetéstudata, de tudathasadása is volt. Nem értette meg, hogy egy 22 ezer fős hierarchikus szervezetben nem utasíthat csak úgy más megyében dolgozó revizorokat azért, mert szerinte adót csal valamelyik vállalkozás, azt be is kell tudni bizonyítani, nem lehet alaptalanul vádaskodni - hangsúlyozta az elnökhelyettes. Ezért gondolhatott többet bele a dolgokba Horváth, mint ami valójában az igazság.

Horváth András is visszautasít, és tanúként meghallgatják

Horváth András az Origónak azt mondta, visszautasít minden állítást, ami szerint jogosulatlanul kért le adatot, nézett bele a kollégái gépébe, fénymásolt iratokat. "Ez mind valótlanság, egyébként is, miért nem szóltak nekem akkor, amikor állítólag ilyet tettem?", közölte. A 60 ezer oldalnyi iratról azt mondta, ezek mind a munkájával összefüggő iratok, és "jó lenne, ha ezeket megőrizné a NAV, mert van köztük olyan, ami bizonyíték lehet az állításaimra". "Hogy ennyi papírom volt, az azt jelenti, hogy sokat dolgoztam", mondta.

Horváth András azt mondta, ő soha nem állította, hogy adóellenőr volt. Közölte: az ő munkája magasabb szintű volt, rálátott az ellenőrök munkáira, azokból dolgozott, javaslatokat fogalmazott meg, összehangolta az ellenőrzéseket.

Hozzátette: a saját feljelentésének ügyében jövő szerdára hívta őt be a BRFK, tanúként hallgatják majd meg. Az ügyészség korábban azt közölte, feljelentéskiegészítést rendelt el, Horváth szerint vélhetően ehhez a feljelentéskiegészítéshez akarják vele tisztázni néhány állítását.