900 milliót költenek öt év alatt a képviselők utaztatására

Vágólapra másolva!
Öt évre nettó 700, bruttó 900 millió forintot utazhatnak el a parlamenti képviselők, illetve Kövér László házelnök – írja a Blikk. Ennyiért kötöttek szerződést egy utazásszervező céggel október elején.
Vágólapra másolva!

Október elsejétől közel bruttó 900 millió forintos keret áll a képviselők, és az Országgyűlés Hivatala, akár Kövér László házelnök rendelkezésére utazásra - írja a Blikk. A parlament közbeszerzési eljárással választotta ki a United 4 Bonafini Binder Kft.-t, hogy hivatalos utazásokat szervezzen a keret erejéig.

A társaság repülő- és vonatjegyeket intéz, szállást foglal, gépkocsit bérel, és VIP-aszszisztenciát is biztosít – ismerteti a Blikk a parlament honlapján is hozzáférhető szerződést. A cég pályázatának elbírálásakor nagyra értékelték, hogy 24 órában rendelkezésre áll, és hogy mindent, így a repülőjegy módosítását vagy lemondását is vállalta a szerződési összegért. Az utasbiztosítást ezen felül vállalja utasonként 149 forintért.

A kft. évente 450-495 utat, illetve 1200-1320 fő utaztatását garantálja. Ennél várhatóan kevesebben kelnek útra, mert ebben ez esetben nagyon hamar kimerülne a 900 millió forintos bruttó keret.

A vállalkozásnak rendszeres megrendelője az állam. A Külügyminisztériumnak 18 éve intéznek utazásokat, főképp repülőjegyeket, és az elmúlt két évben a többi minisztérium, illetve kormányzati szerv utaztatásában is részt vettek – mondta a Blikknek Kárpáti Ferenc, a cég egyik tulajdonosa.

A parlamentnek 2009. szeptember közepétől 2013. szeptember végéig az OTP Travellel volt hasonló utaztatási szerződése, de az nem tartalmazott kötelezettségvállalást, azaz nem rögzítették benne az elköltendő keretösszeget, és előleget sem fizettek, hanem utólag rendezték a számlákat.