Dupla aláírásgyűjtés a NAV-vizsgálóbizottságért

Vágólapra másolva!
Az MSZP nem akart egy aláíróíven szerepelni a Jobbikkal, a kezdeményező LMP szerint ez lehet a megoldás.
Vágólapra másolva!

Két különböző, egy fehér és egy piros színű íven is gyűjti az aláírásokat a NAV-ügyben tervezett vizsgálóbizottság felállításához az LMP - jelentette be Szél Bernadett és Schiffer András. A két társelnök elmondása szerint így lesz egy ív, amelyiken szerepel majd a jobbikos képviselők szignója és lesz egy amelyiken nem. Végül pedig azt nyújtják be a parlamentnek, amelyiken hamarabb gyűlik össze 78 képviselő aláírása.

Szél Bernadett, aki bemutatta az új, piros színű papírokat úgy fogalmazott: az LMP elment a falig és újrakezdte az aláírásgyűjtést, hogy minden potenciális aláíró számára elfogadható névsort tudjanak létrehozni. Elmondta, hogy frakcióirodájukban ezekből a lapokból elhelyeznek egy ívet az MSZP és egyet a DK politikusai számára, akik korábban azt mondták, nem támogatják a kezdeményezést, mert ahhoz a Jobbik már csatlakozott. Hozzátette, a politikusok lelkiismeretére bízzák, hogy aláírják-e a papírt.

Schiffer András közölte: ezután lesz egy olyan ívsor, amelyiken szerepelnek a jobbikos és egy olyan, amelyiken nem. Hozzátette: "azt nem garantálom, hogy az LMP minden igényt ki fog tudni elégíteni", például azokét, akik nem hajlandóak a volt jobbikos, jelenleg független Lenhardt Balázzsal vagy a DK-t vezető Gyurcsány Ferenccel egy helyen szerepelni. Végül azt mondta, készülnek rá, hogy a piros ívek mellett narancsszínűeket is készítsenek, ugyanis véleménye szerint azért alakulhatott ki az ellenzéki oldalon "ez az egész hókamóka", mert a Fidesz-KDNP próbálja "lepergetni magáról" a történetet.

Szél Bernadett közölte: az új, piros színű íveket az LMP mellett már az Együtt-PM színeiben politizáló képviselők, továbbá a független Ángyán József és Molnár Oszkár is aláírták. Hozzátette, a szintén független Szili Katalin és Ivády Gábor aláírása "folyamatban van", a volt jobbikos Pősze Lajos viszont kijelentette, hogy nem támogatja a kezdeményezést.

Az MSZP nyitott ajtón kopogtat, ha az ügyben össze akarja hívni a nemzetbiztonsági bizottságot, mert ezt már az LMP-s Mile Lajos is kezdeményezte - mondta Schiffer András egy kérdésre felelve.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője valamint a volt fideszes, jelenleg független Ángyán József november 11-én jelezték, hogy közösen kezdeményezik egy olyan parlamenti bizottság felállítását, amelyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) megjelent hírek miatt folytatna vizsgálatot.

A kezdeményezést a Jobbik, az Együtt-PM-hez tartozó független képviselők valamint a független Ángyán József, Ivády Gábor és Szili Katalin is támogatták. A szocialisták, arra hivatkozva, hogy a kezdeményezéshez a Jobbik-frakció tagjai is csatlakoztak, három politikusuk kivételével nem írták alá az ívet. Múlt hét pénteken az MSZP azt jelentette be, hogy ha az LMP elkészít egy olyan listát, amelyet harminc - nem jobbikos - képviselő aláírt, akkor ők garantálják, hogy 48 politikusok támogatja a kezdeményezést.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnök hétfőn arról beszélt, hogy hogy a szükséges 78 szignót a Jobbik politikusai nélkül is össze lehet gyűjteni, ezért a DK elnöksége hétfőn úgy döntött, hogy a párt független képviselői csatlakoznak az LMP kezdeményezéséhez.