Orbán: Minden áfacsalónak börtönben a helye

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor az elmúlt napokban nem szólt hozzá a NAV-ot érintő botrányhoz, de hétfőn már nem kerülhette el a témát a parlamentben. A hozzá intézett kérdésekre szűkszavúan válaszolt, elítélte az áfacsalásokat, de pártja álláspontját ismételve azt mondta, az ügyészségre és a rendőrségre kell bízni a nyomozásokat. Az MSZP megoldását szerinte nem lehet megvalósítani.
Vágólapra másolva!

Horváth András napja volt hétfőn a parlamentben: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársa november elején állt elő azzal, hogy a NAV bizonyos cégekkel kivételezik, és nem vizsgálja ki az áfacsalásaikat, így azok egyenként milliárdokat nyúlnak le az államtól. Az ügy a belpolitikát is felkavarta, az ellenzéki pártok parlamenti vizsgálóbizottságot szeretnének, de a kormánypártok szerint az üggyel nem a parlamentnek, hanem az ügyészségnek kell foglalkoznia.

Horváth András a parlament sajtópáholyában Fotó: Mudra László – Origo

Orbán Viktor eddig nem szólalt meg az ügyben, de hétfőn már nem kerülhette el, hogy elmondja az álláspontját, mert a parlamenti szabályok szerint mindenképpen meg kellett jelenni az ülésteremben, hogy válaszoljon az azonnali kérdésekre.

Szegény Szatmáry Kristóf

Szatmáry Kristóf, a nemzetgazdasági tárca államtitkára húzhatta a legrövidebb szalmaszálat ma reggel: az áfacsalásokat érintő interpellációkra Varga Mihály és Orbán Viktor helyett is neki kellett válaszolnia. Az MSZP-s Józsa István Varga Mihály gazdasági minisztert kérdezte volna a NAV-botrányról, de a miniszter nem volt jelen, így Szatmáryval kellett beérnie. Józsa egyébként sok újdonságot nem mondott, számon kérte a kiemelt adózókkal foglalkozó NAV-részleg megszüntetését, és részletezte Horváth András vádjait. Józsának külön fájt, hogy a kormány Horváth bejelentése után nem sokkal kétnapos átvilágítást tartott a NAV-nál, de mindent rendben találtak. A szocialista képviselő szerint ez csak látszatintézkedés volt.

Fotó: Mudra László – Origo

"Vannak adócsalók, de semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy kormányzati szereplők vagy politikusok összejátszanának velük. Sőt, az állam inkább fellépni igyekszik az ilyen csalások ellen" – nagyjából ennyi volt a válasz. Szatmáry Kristóf kiemelte azt is, hogy semmilyen konkrétum nincs Horváth András feljelentésében. Józsa nem fogadta el a választ, szerinte épp elég konkrétum a kiemelt adózókkal foglalkozó részleg megszüntetése is. A Ház viszont elfogadta Szatmáry válaszát.

Nagyjából ugyanez volt a forgatókönyv az LMP-s képviselők interpellációjával is: ők arra voltak kíváncsiak, hogyan vizsgálta a kormány, hogy stratégiai partnerei belekeveredtek-e az ezer milliárdos adócsalásokba. Kérdésében egyébként Szél Bernadett arra is kitért, hogy az áfacsalások nem csak az élelmiszeripart érintik.

Orbán is az ügyészségben bízik

Az azonnali kérdések órájában Orbán Viktort minden ellenzéki párt megkérdezte, de az MSZP előbb csak egy kormányhivatal átalakításának körülményeire, a Jobbik pedig arra volt kíváncsi, mit lép a kormány az Egyesült Államok lehallgatásaira.

Vágó Gábor Fotó: Mudra László – Origo

Az áfacsalások ügyében csak az LMP-s Vágó Gábornak volt kérdése Orbánhoz. "Itt, kérem, nagy disznóságok vannak" – idézte Orbán egy korábbi felszólalását Vágó, majd elmondta, felmerül annak a gyanúja is, hogy vannak olyan gazdasági érdekkörök, amelyek el tudják érni, hogy a NAV-nál ne vizsgáljanak bizonyos adózókat. Vágó attól kérdezi Orbánt, hogy támogatja-e a vizsgálóbizottság felállítását, vagy hogy van-e terve az ilyen adócsalások csökkentésére, és van-e benne szándék arra, hogy megkeressék a felelősöket.

Orbán a választ megkerülve arról beszélt, hogy a magyar jog az Állami Számvevőszéknek ad jogkört arra, hogy vizsgálja a NAV-ot. A miniszterelnök szerint annak, aki adót csal, börtönben van a helye, az adócsalókkal szemben a legkeményebben fel kell lépni, ez alól senki nem bújhat ki. "Ebből én személy szerint sem fogok engedni" – mondta Orbán, aki szerint, ha valaki tud adócsalásról, annak kötelessége feljelentést tenni.

Fotó: Mudra László – Origo

Vágó erre azzal válaszolt, hogy az ÁSZ nem tűzoltó, pedig most tűz van, és súlyos következményei lesznek az adómorálra, ha ez az ügy feltáratlan marad. Vágó szerint a Fidesznek is van ebben felelőssége, ezért újra megkérdezte, hogy támogatja-e Orbán a vizsgálóbizottság felállítását.

"Támogatom a vizsgálóbizottság felállítását, ha az egyedi ügyekben lezajlott a rendőrségi, ügyészségi nyomozás" – mondta erre Orbán, aki szerint az a helyes sorrend, hogy csak ezek után keressék a politikai felelősöket. Ez a szabályrendszer, ezt használják ki, van ebben lehetőség – javasolta az ellenzéki pártoknak.

A kérdés-válasz után még az MSZP-s Gőgös Zoltán is szóba hozta az áfacsalások ügyét, és ezzel együtt pártja egyik nagy kampánytémáját, az élelmiszerek áfájának csökkentését. Azt mondta Orbánnak, hogy ha nem szállítják le az élelmiszerek áfáját, és nem vezetik be a fordított áfát, akkor nem fogják tudni megállítani az áfacsalókat, "a maffiózókat". Orbán erre szűkszavúan csak annyit mondott, hogy ez a gazdaság lehetőségei miatt nem fog menni, ami pénz van, az másra kell.

Van olyan vizsgálóbizottság is, amit támogat a Fidesz

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője arról kérdezte Orbánt, hová lett a lendület, és rögtön egy bakival kezdte: Kocsis Mátét a Jobbik képviselőjének nevezte, amit nagy derültséggel fogadott a parlament. Vona arra volt kíváncsi, tudnak-e a magyar hatóságok arról, hogy az Egyesült Államok hírszerzése lehallgatásokat végzett Magyarországon is. Vona azt szerette volna tudni, kik kaptak információkat erről.

Orbán ugyan ezt nem mondta meg, de elismerte, hogy tömeges emberijogi jogsértés történt, és támogatta, hogy létrejöjjön az a vizsgálóbizottság, amely ezek kivizsgálásával foglalkozik. "De a Jobbik speciális politikai helyzetét ismerve arra kérem önöket, hogy ennek kezdeményezését bízzák ránk, akkor át fog menni" – mondta Orbán, majd Rogán Antal nevében is megígérte, hogy a vizsgálóbizottság fel fog állni.

A miniszterelnök azonban nem úszta meg ennyivel, a jobbikos Volner János és az LMP-s Szél Bernadett satuba fogta a kormányoldalt. Előbbi azzal vádolta a kormányt, hogy a közmunkaprogrammal csak kozmetikázza a munkaerő-piaci adatokat, utóbbi pedig a paksi atomerőmű bővítéséről szóló konzultációt hiányolta. Volner szerint miközben a közmunkaprogrammal a kormány csak kozmetikázik, az öt főnél nagyobb vállalkozások ma kevesebb munkavállalót foglalkoztatnak, mint 2010-ben.

Orbán szerint azonban a vállalkozásoknál dolgozók száma egyáltalán nem csökkent az elmúlt években, sőt nőtt. A közmunkaprogramot ért vádakra pedig azzal felelt, hogy ha Volner valóban azt gondolja, hogy a közmunkaprogram csak kozmetikázásra való, akkor semmilyen kapcsolata nincs a valósággal. A miniszterelnök szerint a program igenis fontos ahhoz, hogy résztvevőit újra visszaszoktassa a napi rutinba, valamint hogy éreztesse velük: munkával tartják el magukat. Orbán szerint a Jobbik nem kínál megoldást a helyzetre, hiszen ha a közmunkát ekézik, azzal csak azt bizonyítják, hogy ők inkább segélyen tartanák a programban részt vevőket.

Szél Bernadett LMP-s képviselőnő azt kérte számon a miniszterelnökön, hogy külföldi utazásai során gyakran beszél a paksi atomerőmű bővítéséről, itthon azonban sem a kormányprogramban, sem a 2010-es kampányban nem említették a tervet. Szél figyelmeztetett: ha a Budapesten nemrég irodát nyitó Roszatommal építtetik az új blokkot, az eladósodáshoz vezethet, ráadásul a magyarok 70 százaléka ellenezné az orosz céggel közös projektet.

A miniszterelnök válaszában arra hivatkozott, hogy a paksi bővítésre még egy 2009-es határozattal adta áldását a parlament, ráadásul akkor az Országgyűlésben ülők 95 százaléka támogatta az indítványt. Orbán tehát ezzel a felhatalmazással jár el, amikor az atomerőmű bővítéséért kampányol.