Az MSZP felkészül Bajnaiék lemorzsolódására

mszp, együtt 2014, mesterházy attila és bajnai gordon, baloldali összefogás
Vágólapra másolva!
Az MSZP egy olyan forgatókönyvvel is készül a választásokra, amely azzal számol, hogy egy Együtt-PM-es jelölt bedobja a törülközőt, esetleg Bajnai Gordon pártja összeomlik. A szocialisták jövőre abban a 31 körzetben is gondoskodnának saját indulóról, ahol Bajnaiék adják a közös jelöltet, de állítják, hogy csak szükség esetén húzzák elő őket a fiókból. Egyes MSZP-sek ezt úgy értelmezik, hogy Mesterházy csak fel akarja tüzelni a 31 körzet aktivistáit, de van olyan szocialista képviselő, aki szerint egyszerűen sakkban tartja Bajnait.
Vágólapra másolva!

Rendhagyó húzásra készül az MSZP abban a 31 választókerületben, amelyben az Együtt-PM állítja a közös jelölteket: a szocialisták ezeken a helyeken is összegyűjtik jelöltjeiknek az induláshoz szükséges aláírásokat – tudta meg az Origo több MSZP-stől. Mesterházy Attila pártelnök az utóbbi napokban a 31 választókerület több jelöltjével is közölte, hogy "tartsa tűzben az aktivistáit, dolgozza meg alaposan a körzetét, mert nem kizárt, hogy végül mégis ő lesz a befutó" – mondta egy érintett szocialista választókerületi felelős.

Ez a készülődést azért meglepő, mert Mesterházy Attila és Bajnai Gordon október 22-én abban állapodott meg, hogy az egyéni körzetekben közösen indítanak jelölteket, és közösen kampányolnak. A megállapodásuk szerint a 106 választókerületből 75 jut az MSZP-nek, 31-ben pedig az Együtt-PM politikusai indulnak. Mesterházy és Bajnai megyéről megyére járva közösen mutatja be a jelölteket, és az elmúlt egy hónapban többször is megerősítették, hogy a megállapodást semmiképp nem bontják fel.

A két párt hivatalosan nem ismeri el az együttműködés lazulására utaló fejleményeket. Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke azt mondta, "nincs ilyen vészforgatókönyv, és semmi nem is indokolja ezt a fajta bizalmatlanságot". Szerinte amiatt terjedhet ez az információ, mert a békéscsabai időközin nem sikerült jelöltet állítani. Ezért az MSZP azt szeretné, ha az Együtt-PM majd tavasszal a határidők lejárta előtt állítana jelöltet, így probléma esetén marad idő a korrekcióra, "például egy újabb jelölt állítására" – mondta Molnár.

Szigetvári Viktor az Együtt-PM társelnöke szintén azt mondta az Origónak, hogy semmi ilyesmiről nem hallott, és az MSZP-vel történt egyeztetésen nem jelezték neki a szocialisták, hogy ezt fontolgatják. "Így az Együtt-PM nem is készül semmilyen válaszlépésre" – mondta Szigetvári.

Az Origónak ugyanakkor egymástól függetlenül több MSZP-s forrás is megerősítette, hogy készülnek egy ilyen forgatókönyvvel. A megvalósítása persze csak az után kezdődhet meg, hogy az államfő kitűzte a választások időpontját, és elkezdődik az aláírásgyűjtés.

MSZP-s jelöltek a fiókban

Az MSZP most nem is arra készül, hogy nyilvánosan felrúgja a megállapodást Bajnaival. Szocialista politikusok ugyanakkor azt mondták az Origónak, hogy az MSZP felkészül az önálló megmérettetésre is. A szocialista vezetők ugyanis aggodalommal figyelik az Együtt-PM egyre csökkenő népszerűségét (novemberben a Tárki ugyan 7, de az Ipsos csupán 4 százalékot mért a biztos pártválasztók között az Együtt-PM-nek). "Mit csinálunk, ha Bajnai tavaszra összeomlik? Vagy ha valamelyik Együtt-PM-es hirtelen kiszáll? Az MSZP-nek készülni kell arra, hogy Bajnaiék nélkül is van élet" – mondott néhány példát egy MSZP-s vezető arra, hogy miért készülnek az egyéni indulásra is az MSZP-sek a 31 körzetben.

Az MSZP forgatókönyve több választókerületi felelős szerint a gyakorlatban azt jelenti, hogy jövőre a kampányban az MSZP-s jelölt nem nyilvánosan, hanem csak a saját támogatói között összegyűjti az induláshoz szükséges 500 aláírást. Az új választási szabályok szerint annak sincs akadálya, hogy valaki több jelöltnek is aláírjon, tehát az MSZP-sek bátran támogathatják ezzel párhuzamosan az Együtt-PM-es indulót is (bár a jelöltek közösek, a szavazólapon csak az Együtt-PM jelöltjeiként lesznek feltüntetve). Vagyis például Miskolcon Gúr Nándort vagy Érden Tóbiás Józsefet minden akadály nélkül el tudja majd indítani az MSZP, ha akarja. Ezek a jelöltek az utóbbi hetekben ugyanúgy részt vettek a Jókai utcai MSZP-székházban tartott felkészítőn, mint a másik 75 MSZP-s.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ugyanakkor a 31 jelöltből bármelyiket "csak akkor veszik elő a fiókból, ha szükség lesz rá" – mondta egy MSZP-s vezető. Ilyen eset lehet például, ha megismétlődik az egymás között csak "békéscsabai bakinak" hívott történet. A novemberi békéscsabai időközi választáson azért nem indulhatott az MSZP-s közös ellenzéki jelölt, mert a PM rossz dokumentumokat adott le a választási bizottságnak. "Ilyen tavasszal nem fordulhat elő, ha az Együtt-PM megint elszúrja, akkor is lesz B verzióként egy MSZP-s" – magyarázta a szocialista.

Az MSZP-sek a kerepesi esetet is érvként hozták fel arra, hogy miért van szükség ilyen B verziókra. November 17-én tartottak időközi választást Kerepesen egy önkormányzati mandátumért, és a két párt megállapodása szerint itt Bajnaiék állíthattak jelöltet. Az MSZP vezetése meg is győzte a helyi jelöltjét a visszalépésről, de az utolsó pillanatban az Együtt-PM jelöltje visszalépett, mert kompenzációs listáról sikerült bejutnia a testületbe, és ezek után nem akart egyéniben indulni. Végül egyáltalán nem is volt baloldali jelölt a körzetben.

Mesterházy csak fel akar tüzelni

Úgy tudjuk, a "fiókban tartott" szocialista jelöltekről Mesterházy Attila tájékoztatta Bajnai Gordont is, aki jelezte, hogy az Együtt-PM még egyszer nem követ el a fentiekhez hasonló hibát, és tudomásul vette, hogy az MSZP-sek ilyen vészforgatókönyvvel is készülnek. Egy régi MSZP-s szerint viszont Bajnaiékkal szemben "barátságtalan és bizalmatlan gesztus" ez az MSZP-s jelöltállítás. "Így végig bizonytalanságban lehetnek az Együtt-PM-esek, hogy az utolsó pillanatban kiszállunk-e a megállapodásból, ami nekik azt jelenti, hogy kapnak 31 ellenfelet, és 75 körzetben jelölt nélkül maradnak" – mondta a képviselő, aki szerint ez egyszerűen Bajnai sakkban tartása.

Egy MSZP-s vezető viszont azt mondta, hogy nem Bajnai elbizonytalanítása a cél. A szocialistáknak szerinte nem érdekük Bajnaival felrúgni a megállapodást, és Mesterházy Attila ezzel a húzásával azt szeretné elérni, hogy az érintett 31 körzetben is "feltüzelje a választókerületi felelőst és az aktivistákat". A jelöltjük visszalépése után ugyanis – mint azt korábban megírtuk – több választókerületben az MSZP-s aktivisták jelezték, hogy kiszállnak, vagy átmennek MSZP-s körzetekbe kampányolni. Őket pedig azzal könnyebben vissza lehet csábítani, ha az MSZP-s egyéni jelöltjükért is küzdhetnek az utolsó pillanatig.