Amikor a Fideszből üzentek a bíróságnak

Vágólapra másolva!
Nem csak a négy ember halálát okozó Eva Rezesovára kirótt ítélet csapta ki a biztosítékot a kormánypárti képviselőknél. Több bírósági döntésről is nyilvánosan mondták el a véleményüket, és több esetben is végül nekik megfelelő ítélet született.
Vágólapra másolva!

Felháborítónak nevezte, és a törvénymódosítás lehetőségét is felvetette kedden Rogán Antal amiatt, hogy a négy ember halálát okozó közúti baleset miatt első fokon 6 év fogházra ítélt Eva Rezesovát házi őrizetbe helyezte a bíróság. A szlovák nő családja egy Duna-parti luxuslakóparkban bérelt neki lakást, és az egyik gyerekét is Budapestre költöztette. A Budapest Környéki Törvényszék kedden délután úgy döntött, hogy megszünteti Rezesová házi őrizetét, és elrendelte ismételt előzetes letartóztatását.

Nem a Fidesz frakcióvezetője az első a kormánypárti politikusok közül, aki a nyilvánosság előtt mondja el véleményét egy neki nem tetsző bírósági ítéletről, vagy az igazságszolgáltatás működésének hiányosságairól egy-egy nagyobb vihart kavaró bűncselekmény után.

Cozma-ítélet

A veszprémi kézilabdacsapat játékosa, Marian Cozma meggyilkolása ügyében tavaly májusban hozott jogerős ítéletet a Győri Ítélőtábla. Sztojka Ivánt 8 év, Raffael Sándort és Németh Győzőt pedig 18 év börtönre ítélték.

Az elsőfokúnál enyhébb ítélet után Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy interjúban az mondta, hogy a bíróság döntéseit miniszterként nem befolyásolhatja, de azt kéri Darák Pétertől, a bíróságokat felügyelő Kúria elnökétől: vizsgálják felül, hogy az utóbbi időszak ítélkezési gyakorlata a társadalom elvárásainak megfelelő, kellő szigort mutat-e az olyan kiemelkedő esetekben, mint amilyen a Cozma-gyilkosság volt.

Orbán Viktor az ítéletről azt mondta: magánemberként ő is felháborodott rajta, de a nagy nyilvánosság előtt nem foglalhat állást, mert akkor az a képzet alakulna ki, hogy az igazságszolgáltatásra nyomást akar gyakorolni a kabinet.

A Kúria tavaly októberben végül részben súlyosbította a másodfokú ítéletet: Sztojka Iván büntetését 8-ról 13 évre emelte.

Ároktői banda

Az idén ősszel a nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel vádolt ároktői banda két tagja is megszökött a házi őrizetből. A bíróság november 22-én a banda újabb tagját helyezte volna házi őrizetbe, mert az akkori törvények még nem hagytak mérlegelési lehetőséget a bírónak: a legsúlyosabb bűnöknél az előzetes letartóztatás maximális ideje négy év volt, ha addig nem született ítélet, automatikusan házi őrizetbe kellett helyezni a vádlottat.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte, hogy Magyarországon egy gyilkossággal vádolt ember szabadlábra kerülhet, ezért jogszabály-módosítást kezdeményeztek.

Még az érintett bandatag házi őrizetbe kerülése előtt hatályba is lépett az a törvénymódosítás, amely szerint nem szűnik meg az előzetes letartóztatás, ha a vádlottal szemben 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt indul eljárás. A Fővárosi Törvényszék november 26-án ezek alapján úgy döntött, hogy mind a hat vádlott előzetes letartóztatásban marad az elsőfokú ítéletig.

Devizahitelesek

A miniszterelnök novemberben a Kúriának üzent a Kossuth Rádiónak adott egyik interjújában. Orbán Viktor azt mondta: reméli, hogy az igazságszolgáltatás mielőbb állásfoglalást hoz a devizahitelek ügyében, és jelezte, hogy nem befolyásolhatja a bíróságot, de bízik a gyors döntésben, mert az a véleménye, hogy már "tegnap is késő lett volna".

A Kúria várhatóan december 16-ai polgári kollégiumi ülésén hozhatja meg állásfoglalását. Egy jogegységi határozat ugyan nem törvényerejű rendelkezés, de elég erős iránymutatás, amelyet a bíróságok általában követnek, tiszteletben tartanak, hivatkozási alapnak tekintenek, és igazodnak hozzá.

Rezsicsökkentés

Az áram- és gázszolgáltatók az év elején fordultak bírósághoz, mert jogszerűtlennek tartották a kormány által bejelentett 10 százalékos árcsökkentést. A bíróság a szolgáltatók javára ítélt, ezt Orbán Viktor a parlamentben botrányosnak nevezte. "Az energiacégek indítványuk szerint vissza akarnak térni a magasabb árhoz. Ezt a bíróság megvizsgálta, és a vállalatoknak adott igazat a magyar kormánnyal szemben" – mondta a bírósági döntésről. A kormányfő azt mondta: a bíróságok döntését nem fogadják el, és törvénybe foglalják a rezsicsökkentést, ezzel garantálva a tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentést.