Még az idén felállítaná a Snowden-bizottságot a Fidesz

Vágólapra másolva!
Még az idén létrejöhet az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatos parlamenti vizsgálóbizottság. Erről Rogán Antal beszélt videoüzenetben. A bizottság felállítását pénteken kezdeményezik a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Pénteken a parlament elé terjeszti a Fidesz az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatos vizsgálóbizottsági kezdeményezését. A testület még idén létrejöhet – közölte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerdán.

Rogán Antal újabb, Facebookon közzétett videóban üzente, hogy egyes hírek szerint magyarországi vezetőket, üzletembereket is lehallgathattak, illetve felhasználhattak személyes adatokat is. Európa, így Magyarország polgárai is érzékenyek személyes adataikra, ezért "szükség van arra, hogy kiderítsük, mi az igazságtartalma a Magyarországot érintő lehallgatási botránynak" – mondta.

Szerinte választ kell kapni arra, hogy lehallgattak-e Magyarországon embereket, és ha igen, mire használták fel az adatokat. Kérdés az is, hogy külföldi gazdasági vagy titkosszolgálati érdekcsoportok részéről vannak-e – és ha igen, milyen – befolyásszerzési kísérletek a magyar közéletben, gazdasági életben.

Mindezek miatt a Fidesz úgy döntött, hogy pénteken kezdeményezi parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását az ügyben. A testület remélhetőleg még karácsony előtt létrejön.

Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője hétfőn kérdezte arról Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy mikor állhat fel az üggyel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság. A kormányfő megígérte, hogy létrehoznak egy ilyen bizottságot. Korábban Orbán Viktor külön-külön is egyeztetett a lehallgatási botrányról a parlamenti képviselőcsoportok vezetőivel.

Az ügy egy hónapja szerepelt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának napirendjén is. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a testület tagja az akkori zárt tanácskozás után azt mondta: ha a miniszterelnök és a frakcióvezetők közötti konzultációk lezárultak, javaslatot tesznek a lehallgatásokkal foglalkozó vizsgálóbizottság felállítására.

Kocsis Máté akkor felidézte: nyilvánosságra kerültek az amerikai központi hírszerző ügynökség, a CIA és az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA közös lehallgatásra szakosodott szervének adatai, és ismertté váltak a lehallgató és átjátszó központok helyszínei, amelyek között több európai főváros, köztük Budapest is szerepelt. Kiderült továbbá, hogy az Egyesült Államok lehallgatott európai vezető politikusokat is.