A magyar hajléktalanüggyel foglalkozik az Economist

Vágólapra másolva!
Magyar témával foglalkozik az Economist, mértékadó brit gazdasági-politikai hetilap hagyományos, nyomtatott verziója. Ezúttal a hajléktalan probléma nem szokványos kezelése miatt kerültünk be az újságba.
Vágólapra másolva!

Az összeállítás sokkoló leírással kezdődik, amelyből az olvasó megtudhatja, hogy Budapest turisták által is kedvelt központjában a hajléktalanok milyen szánalmas körülmények között tengődnek.

A lap ezután ismerteti a városvezetés reakcióját, vagyis azt, hogy a közterületen életvitelszerűen való tartózkodást betiltotta, bünteti, és a példát Debrecen is követte.

A cikkben megszólalnak a szabályozást kritizáló civil szervezetek, illetve a kormány álláspontját képviselők is, akik pro és kontra elmondják érveiket. Szóba kerül a hajléktalanszállók ügye, amelyek egy része kulturált, többsége azonban „dickensi” világot idézően elviselhetetlen, ahova sok hajléktalan nem kíván bemenni.

A cikk végül utal arra, hogy a téli hideg beálltával a hajléktalanok melletti szimpátia erősödik, és közlik a Menhely Alapítvány felmérését, amely szerint a lakosok 80 százaléka a hajléktalanok büntetését ellenzi, illetve úgy véli, hogy jobb szociális ellátást kellene kapniuk. A válaszadók 7 százalékának van a rokoni vagy baráti körében hajléktalan.