Vágólapra másolva!
Szemétkupacok között, kezében papírlapot szorongatva védi meg a Velencei-tó partjára tervezett beruházást a Demokratikus Koalíció elnöke. Az embereket szerinte átverték, mindenkit madárnak és rigónak néztek.
Vágólapra másolva!

Felcsút után most Sukorón forgatott filmet Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke a Velencei-tó partjáig utazott, hogy elmesélje: Magyarország egyik legnagyszerűbb helye hogyan vált szerinte az elszalasztott lehetőségek helyszínévé.

A több mint 8 perces kisfilmben Gyurcsány a sáros földutakon, gazos területen, a szemétkupacok között, kezében egy papírlapot szorongatva sorolja, hogy a sukorói beruházás ellenzői szerinte milyen átverésekkel próbálták bizonyítani a saját igazukat.

Szóba kerül egy egyedi madárrezervátum is, amelyről a beruházás ellenzői azt hitették el, hogy veszélyben van a fejlesztések miatt, de Gyurcsány szerint az pont a tó másik oldalán van. "Bennünket néztek madárnak, bennünket néztek rigónak" – mondja az ellenzéki politikus a videóban.

A politikus szerint az sem igazságos, hogy a sukorói beruházás hallatán mindenki csak luxusról és kaszinóról beszélt, pedig épült volna szálloda, csúszda, egy múzeum és sportpálya is, és ráadásul szerinte másfélszer annyi tőkét vonzott volna, mint a kecskeméti Mercedes-üzem.

Tavaly júliusban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat az úgynevezett Sukoró-ügyben. A vádirat lényege szerint egy külföldi befektetői csoport kaszinóberuházást tervezett a közép-dunántúli régióban, a Velencei-tó partján, Sukoró területén. A 2008. április végén megindult egyeztető tárgyalások eredményeként, a Magyar Állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008. július 30-án csereszerződést kötött ezen külföldi befektetői csoport képviselőjével. A csereszerződés tárgyát a Sukoró külterületén lévő, állami tulajdonú ingatlanegyüttes, illetve az említett személy tulajdonát képező, Albertirsa és Pilis külterületén található egyes ingatlanok képezték, ezeket azonban áron alul értékesítették. A beruházásból végül nem lett semmi.

A beruházásról szóló cikkeinket elolvashatja itt.