Mégis nyomoznak a Konyárra kitérő focidrukkerek ellen

Vágólapra másolva!
Közösség tagja elleni erőszak gyanújával nyomoznak a konyári iskolánál szeptemberben megálló futballszurkolók ügyében. A román-magyar meccsre igyekvő szurkolók busza útközben megállt Konyáron, ahol az iskolában lévő gyerekeket állítólag megfélemlítették. A rendőrség korábban nyomozni sem volt hajlandó, az ügyészség viszont most elrendelte a nyomozást.
Vágólapra másolva!

A konyári iskolánál történtek miatt a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) feljelentése és panasza után a Berettyóújfalui Járási Ügyészség a nyomozás lefolytatására utasította az azt korábban elutasító rendőrséget – tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot a NEKI vezetője, Muhi Erika.

Szeptember 5-én a román-magyar labdarúgó-világbajnoki selejtezőre utazó szurkolók busza letért a főútról, és az attól több kilométerre levő Konyár településre hajtott, majd leparkolt a helyi, többségében roma diákokat oktató iskola mellett. A Roma Sajtóközpont szerint a buszon tartózkodott az iskola korábban rasszista kijelentései miatt elbocsátott tanára is.

A drukkerek egy csoportja leszállt a buszról, és a sajtónak nyilatkozó helyiek szerint cigányellenes kijelentések mellett fenyegetően lépett fel az éppen az udvaron tartózkodó gyerekekkel szemben - írta az RSK. Korábban a Demokratius Koalíció is kiadott az ügyről egy közleményt, amelyben azt írták, hogy tudomásuk szerint "durván megfenyegették az iskola cigány származású tanulóit, levizelték az iskola épületét, majd elénekelték a székely himnuszt. Az iskola ajtaját a megrémült tanárok bezárták, a kisgyerekeket az asztal alá bújtatták" - írta a DK az akkori közleményében.

A rendőrség szerint semmi nem történt

A szurkolók mindezt tagadták, elmondásuk szerint csak vásárolni és pihenni álltak meg. Dobó Dénes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese akkor ezt megerősítette, a rendőrség szerint "a helyszínen sem szabálysértés, sem bűncselekmény nem történt". A rendőrség nem rendelkezik információval arról, hogy az autóbuszon utazók bárkit is megfélemlítettek volna, ezért nyomozást sem rendeltek el.

A NEKI azt kifogásolta, hogy a rendőrség annak ellenére hitt a szurkolók verziójának, hogy "az iskola nem a főúton van (tehát életszerűtlen, hogy nem célzottan odatartottak), a busz a forgalmat akadályozva, tehát nem a buszöbölben állt meg, és nincs a környéken bolt". Az ügyészség a NEKI panasztá elutasította, mivel nem a sértettek tettek panaszt, de a bejelntés tartalmát megalapozottnak találta. Füredi László járásvezető ügyész a nyomozás lefolytatására kötelezte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot - írta az RSK. Az illetékes nyomozószervnél elismerték, hogy az eljárás folyamatban van, többet azonban egyelőre nem közöltek.