Úgy éreztem, szétlövik a fejemet

Gyál, lőtér, riport
Vágólapra másolva!
Mit csinálna, ha a házától pár lépésre egy lőtér működne, ahol egész nap lövöldöznek? Nem légpuskákkal, nem kiskaliberű pisztolyokkal, hanem gépfegyverekkel, sorozatlövőkkel is. Ilona elmeséli, hogyan lehet szép lassan megkattanni ettől, hogyan harcoltak meg azért, hogy a lőtér bezárjon, és hogyan lehet az, hogy napokon belül mégis újra megnyithat?
Vágólapra másolva!

Ilona 2011 áprilisában hallotta meg először a szokatlanul hangos lövéseket a nappalijában. Ekkor még nem gondolta, hogy hosszú hónapokra hozzá kell szoknia a sűrű fegyverropogáshoz, és egy végeláthatatlan harc is elkezdődik ezzel. A Gyálon élő nőnek nem kellett keresnie, hol lövöldöznek: közvetlenül a háza mellett működik az ország egyik legjobban felszerelt lőtere, ahol a 2011-es felújítás után több tucat lőállásból gyakorolhattak a látogatók pisztolyokkal, puskákkal, sőt akár AK-47-es Izsmas Szajgával is.

A Gulyás család 2002 óta él Gyálon, a patak mellett. A családfőnek ezen az ipari területen volt a munkatelepe, és úgy döntöttek, ide költöznek. Felépítették a házukat, és még az sem zavarta őket, hogy egy sportlőtér működik mellettük, hiszen ott csak légpuskákkal lövöldöztek. 2011 tavaszán azonban minden megváltozott. A Gemini Team Kft. 2010-ben vette meg, majd újította fel teljesen a lőteret, ahol onnantól kezdve például a TEK és a NAV munkatársai is gyakorlatoztak komolyabb fegyverekkel és éles lőszerrel. Egy fedetlen pályát éppen Gulyásék háza mellett alakítottak ki, és a családot most is csupán egy földbucka és egy deszkafal választja el az ablakuktól nagyjából 15 méterre fekvő lőpályától.

Megkattantam a lövésektől

"Csukott ablaknál főztem a konyhában, de így is beleremegtem minden lövésbe, a tévét a maximum hangerőn hallgattam, de így is csak a tátogást láttam. Úgy éreztem, szétlövik a fejemet" - emlékezik vissza az estébe nyúló lövöldözésekre Ilona, akinek egy idő után a nyugtatók sem segítettek. Mivel hétköznaponként férjével és két gyerekével szemben ő otthon volt egész nap, és a lövések a hétvégén sem szüneteltek, Ilona állapota egyre súlyosabb lett. "Megkattantam a lövésektől" - mondja, és ez annyira igaz, hogy tavaly novemberben a mentőket is ki kellett hívni hozzá, egy hónapra kórházba került az idegállapota miatt. A ház udvarán a lőtér felőli oldalon többször is ólmot és lövedékdarabokat sepert össze, így attól tartott, hogy visszapattanó lövedékek kijuthatnak a lőtérről, és eltalálhatják őt vagy a családtagjait.

A lőtér nyitott: semmi sem tompítja a lövések zaját Fotó: Mudra László - Origo

Nemcsak Ilonáékat idegesítette az állandó lövöldözés, a gyáli önkormányzathoz több beadvány is érkezett a lőtér miatt. 2012-ben 157-en írták alá azt a petíciót, amely a lőtér elleni fellépést sürgette. Rozgonyi Erik, Gyál jegyzője azt mondta az Origónak, hogy a 2011-es beadvány után megtiltotta, hogy a lőtér szabad- és munkaszüneti napokon 18 órától másnap reggel 10 óráig nyitva legyen. A további panaszokat pedig az illetékes dabasi rendőrkapitányságra továbbította. A kapitánysághoz 2012-ben három beadvány érkezett, a rendőrök több ellenőrzést is tartottak, és megállapították, hogy a lőtér kiépítése, illetve üzemeltetése szabályos.

Ilonáéknak a jegyzői fellépés messze nem volt elég: 2011 novemberében pert indítottak a lőtér ellen, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a bíróság kötelezze a lőteret „a zavaró magatartás abbahagyására" - mondja Litresits András, Gulyásék ügyvédje. Nem pénzre, kártérítésre hajtanak, hanem azt szeretnék, hogy fedjék le és hangszigeteljék a pályákat, illetve korlátozzák a nagy kaliberű fegyverek használatát.

A per jelenleg is zajlik a Dabasi Járásbíróságon, még az elsőfokú ítélet sem született meg, de a bíró az idén júniusban ideiglenesen bezáratta a lőteret. Az igazságügyi orvosszakértő ugyanis májusban megállapította, hogy a lőtér működése és a zajhatás Ilonánál „depresszióval jellemzett elmebetegségi állapotot hozott létre". Ezek után novemberben hidegzuhanyként érte Gulyásékat, hogy a Budapest Környéki Törvényszék hatályon kívül helyezte a döntést, és új eljárást írt elő, így a lőtér elvileg bármelyik pillanatban újranyithat. "A másodfokú bíróság ráadásul egy olyan, a lőtér ügyvédje által felkért orvosszakértőre is utalt, aki nem is vizsgálta meg Ilonát személyesen" - állítja Litresits András.

Ilona belebetegedett a fegyverropogásba Fotó: Mudra László - Origo

Kétségtelenül zajhatással jár

A Gemini lőtér "valamennyi jogszabályi és hatósági előírást következetesen betart, a beruházás során különös figyelmet fordított a zajvédelemre" Cserteg Balázs, a lőtér jogi képviselője szerint. A lőtér működése szerinte is zajhatással jár, és nem vitatható, hogy hosszú távon a szubjektív észlelés szempontjából ez kellemetlen lehet, de a lőtér éppen emiatt működik a lakóövezettől megfelelő távolságra.

A lőtér ugyanis nem lakó-, hanem kereskedelmi övezetben fekszik. Ők úgy tudják, hogy Gulyásék eredetileg irodát akartak építeni, aztán mégis beköltöztek, holott a lőtér már akkor is működött. Gulyásék viszont azt mondják, hogy lakóház építésére kaptak engedélyt, és a tulajdoni lapon is lakóházként jegyezték be az ingatlant. A gyáli polgármesteri hivatal megerősítette, hogy a lőtér és Gulyásék háza is "kereskedelmi, szolgáltató, gazdasági területen helyezkedik el", arra a kérdésre azonban nem válaszoltak, hogyan adhattak engedélyt lakóház építésére és a lőtéren zajló éles lövészetre.

Frissítés! A jegyző később feltett kérdésünkre cikkünk megjelenése után válaszolt. Mint írta, Gulyásék építési engedélye eredetileg nem lakóházra szólt, "annak két módosítása után érte el a tulajdonos, hogy a használatbavételi engedélyt már lakóépületre kapja meg. Az engedélyt erre úgy adhattuk ki, hogy megengedi a hatályos építési szabályzatunk telkenként egy lakóépület megépítését. Természetesen aki ilyen helyen létesít lakóházat, annak fel kell vállalnia az esetleges környezeti ártalmakat is". A jegyző hozzátette, hogy a lőtér működésére nem a hivatal adott engedélyt, hanem a rendőrség. "Építéshatóságunk a lőtér bővítésével megépült építmények használatbavételére adott engedélyt, mert azok megfeleltek minden vonatkozó szakhatósági előírásnak " - írta a jegyző.

Újra indul a ratata

"Előre félek, hogy újra indul a ratata" - mondta pár nappal ezelőtt egy lőtér mellett bicikliző férfi, aki nagyjából 150 méterre lakik a lőtérről. Megerősítette Gulyásék állításait, hogy 2011 áprilisától a 2013-as bezárásig "nagyon hangosan lövöldöztek itt", és ő csak bátortalansága miatt nem szállt be a Gulyásék által indított perbe. A lőtértől nagyjából fél kilométerre több családi ház is áll, egy ott lakó azt mondta, hogy oda is elhallatszott a fegyverropogás, ő csak csukott ablaknál tudta elviselni a hétvégéket akkor, amikor működött a pálya. A lakók szerint főleg akkor volt nagy felhajtás, amikor a hivatásosok érkeztek buszokkal. A Gemini nem árulta el, mely hivatalos szervek munkatársaik gyakorlatoztak náluk, a Terrorelhárítási Központ azonban megerősítette, hogy kétszer is jártak ott 2012-ben, és a lőtéren található taktikai házat tesztelték.

Hamarosan újra kinyithat Fotó: Mudra László - Origo

A Gemini ügyvédje azt mondta, hogy a zajhatás mértéke soha nem lépte túl a határértéket. Ezt hivatalosan nem tudhatjuk, mert az elmúlt két és fél évben egyetlen hatóság sem végzett zajmérést a lőtérnél. Emiatt 2012-ben a gyáli jegyzőt el is marasztalta Szabó Máté ombudsman, aki Gulyásék kezdeményezésére foglalkozott az üggyel. Az ombudsman szerint a jegyzőnek vizsgálnia kellett volna a lőtér zajkibocsátását, és "esetleges túllépés esetén zajbírságra és intézkedési terv benyújtására kellett volna köteleznie az üzemeltető céget".

Az ombudsman hozzátette, hogy a jegyző "kötelezettségét elmulasztva hátráltatta és megakadályozta a kialakult környezetvédelmi konfliktus mielőbbi megoldását". Rozgonyi Erik jegyző a zajmérésről azt mondta, hogy tavaly októberben megállapították, milyen zajkibocsátási határértéken belül kell maradnia a lőtérnek, de a zajmérés elvégzésére jelenleg nincs lehetőségük, mert a határértékekről szóló határozatot Gulyásék megtámadták. Litresits András ügyvéd ezt azzal indokolta, sérelmezik, hogy semmilyen műszert nem használtak ahhoz. Műszeres zajmérés tehát egyszer sem volt a gyáli lőtérnél. A jegyző erre úgy reagált: a zajkibocsátási határérték megállapításához a jogszabály szerint nem szükséges mérni.

Kilátás a család házának ablakából a szomszédos lőtér kerítésére Fotó: Mudra László - Origo

Több környéken lakó is attól tart, hogy a lőteret bármelyik nap újranyithatják, és ennek a Gemini ügyvédje szerint nincs is semmilyen akadálya. Gulyásné Ilona azt mondta, hogy akkor sem fog elköltözni, ha újra indul a lövöldözés, legfeljebb napközben albérletbe költözik, mint 2013 tavaszán is tette. "A golyók máshol is röpködhetnek, de nekem ez az otthonom" - mondta eltökélten az asszony. A per jövő februárban folytatódik.