Fákat döntött ki az éjszakai viharos szél

Vágólapra másolva!
Ahol a hó is esik, ott hótorlaszok is kialakulhatnak.
Vágólapra másolva!

A viharos szél miatt szombat reggelig országszerte mintegy száz esethez riasztották a katasztrófavédelem egységeit. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a legtöbb esetük az északnyugati megyékben, valamint a fővárosban és az agglomerációban volt. A viharos szél jellemzően épületkárokat okozott. Emellett a leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémákat. Ezekkel összefüggésben előfordultak kisebb áramkimaradások is.

Tűzoltók dolgoznak Budapesten, a VIII. kerületi Dobozi utcában, ahol a viharos erejű szél kidöntött egy fát, amely parkoló autókat rongált meg és leszakította a 28-as és 37-es villamos felsővezetékét Forrás: MTI/Lakatos Péter

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére, ezen belül Budapestre másodfokú, hófúvás miatt pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton a viharos szél miatt. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. A várható időjárásról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Budapesten éjfél óta tizenhat esethez riasztották a tűzoltókat. A XV. kerületben, a Szentmihályi úton egy 15 méteres fa dőlt világítási kandeláberre és az úttestre. A XI. kerületben, a Goldmann György téren 10 méteres fa dőlt rá egy kerítésre és a járdára. A XV. kerületi Kerékgyártó utcában ugyancsak egy többméteres fa rongált meg egy személyautót. Az V. kerületi Petőfi téren egy hatemeletes épület állványzatánál a védőhálót bontotta meg a szél mintegy 40 méter hosszan. A viharos szél másutt tetőket rongált meg.

Ez a kép is a VIII. kerületi Dobozi utcában készült az éjszakai vihar után Forrás: MTI/Lakatos Péter

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy a heves szél miatt az ajtókat, ablakokat gondosan zárják be, a redőnyöket vagy húzzák fel, vagy engedjék le teljesen, a gépjárművekkel pedig ne parkoljanak nagy, idős fák alá.