Megtépázták, de össze nem törték Vizoviczki birodalmát

Meggyengítették, de nem tudták elpusztítani Vizoviczki birodalmát, UP,
Vágólapra másolva!
A hajógyári-szigeti buliknak végleg vége, de Vizoviczki Lászlónak nem kell mindent a nulláról kezdenie, ha a házi őrizetből kikerülve vissza akar térni az üzleti életbe. Megnéztük, mi maradt a másfél éve még fél Budapestet lefedő birodalmából.
Vágólapra másolva!
A Moulin Rouge a Nagymező utcában Fotó: Hajdú D. András - Origo

"A zene elég hangosan szól ahhoz, hogy ne halld, miként omlik össze kívül a világ" – ezzel a mondattal csalogatja vendégeit egy hirdetésben a budapesti Moulin Rouge bár, ahol szerdánként Nagy Gatsby-partival, pénteken a 90-es évek slágereivel, a szombati Magic Night bulikon pedig mai slágerekkel és DJ Dominique-kal várják a bulizni vágyókat. Nem kell nagyon erőlködni ahhoz, hogy a hely tulajdonosa, Vizoviczki László elmúlt másfél évének történetét is belehalljuk.

Vizoviczki Lászlót a budapesti éjszakai élet uraként, megkerülhetetlen alakjaként emlegették, amikor tavaly nyáron vesztegetés megalapozott gyanúja miatt a Hajógyári-szigeten egy társával együtt őrizetbe vették. Vizoviczkinek akkor saját bevallása szerint negyven budapesti szórakozóhelye volt, köztük a legfelkapottabbakkal (a Hajógyári-szigeten működő Dokk, a Bed Beach, a Coronita, a belvárosi Moulin Rouge, a Nyugati pályaudvar épületében működő, de már áprilisban bezárt Retropolis, a Liszt Ferenc téri Incognito). Azzal gyanúsították, hogy rendőri vezetőket fizetett le azért, hogy saját érdekeltségeit védjék, a versenytársait pedig ellehetetlenítsék.

Vizoviczki ez év májusában kikerült az előzetes letartóztatásból, a múlt héten pedig a Fővárosi Törvényszék úgy ítélte meg, hogy már nem kell attól tartani, hogy veszélyezteti a lassan véget érő nyomozás sikerét, vagy megpróbálná befolyásolni a tanúkat, ezért a házi őrizetet lakhelyelhagyási tilalomra enyhítették. A szökés veszélye miatt (társaival együtt) nyomkövetőt kell hordania, de már szabadon mozoghat Budapesten és Pest megyén belül.

Vizoviczki az előzetes letartóztatás megszüntetése, azaz május óta bárkivel tarthatta a kapcsolatot, telefonálhatott, intézhette az ügyeit, de a házi őrizet megszüntetésével, ha akar, most már aktívabban is visszatérhet az üzleti életbe.

Lecsapott az adóhatóság

Az ügyvédjén keresztül szerettük volna elérni és megkérdezni Vizoviczki Lászlót, hogy milyen üzleti tervei vannak, de Futó Barnabás szerdán csak annyit mondott az Origo kérdésére, hogy amíg nem lesz jogerős a házi őrizetet megszüntető határozat, nem nyilatkozik. A cégadatbázisból kiolvasható információk azonban arról árulkodnak, hogy Vizoviczki nem akar kivonulni az ületi életből.

Amikor tavaly nyáron letartóztatták, a kizárólagos tulajdonában lévő Base-1 Vagyonkezelő Kft. által irányított cégen, a holdingként működő CP-Invest Ingatlanfejlesztő Kft.-n keresztül több tucat, jellemzően egy-egy hely vagy vállalkozásrész ügyeit intéző cég volt a tulajdonában. A CP-Invest még tíz évvel ezelőtt vált ki az azóta is működő Belváros Holdingból, amelynek a tulajdonosa Vizoviczki volt üzlettársa, Fekete Noémi (ő a Heti Válasz szerint nemcsak üzleti, hanem élettársi kapcsolatban is van Vizoviczkivel). Ehhez a holdinghoz is több mint tucatnyi cég tartozik, közülük több ugyanarra az Október 6. utcai címre van bejegyezve, mint a Vizoviczkihez tartozó cégek. A két holding összesen közel ötven céget fog össze.

A bezárt Karma étterem helye a Westendben Fotó: Hajdú D. András – Origo

Vizoviczki cégei közül néhányat (jellemzően a Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyekhez tartozókat) a bíróság megszüntetett – így járt például november 12-én a korábbi Dokk nevű helyet üzemeltető Dokk Bistro Kft.-t is. Az adóhatóság több más cége ellen is indított végrehajtást, de vannak olyanok is, amelyek a cégadatok szerint látszólag zavartalanul működnek tovább. Vizoviczki a tavalyi letartóztatása óta egyetlen érdekeltségétől sem szabadult meg, a cégadatokból kiolvasható egyetlen változás az, hogy az év elején az összes cége átkerült ugyanarra az Október 6. utcai címre.

Bár a cégek megmaradtak, a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások közül sok eltűnt. A Karma Café Kft.-nek ugyan érvényes működési engedélye van a Westend területére, Vizoviczki korábban ott működő étterme, a Karma azonban már rég bezárt. Nincs már meg a Mammutban a Mexicanos étterem és a debreceni Arany Bika szállodában működő Toro D’Oro étterem sem. A Café Incognito Kft. is megvan még, de a Liszt Ferenc téri Incognito kávézót már egy másik cég működteti. Vizoviczki egyik cégének az ötödik kerület nyilvántartása szerint érvényes működési engedélye van több belvárosi helyre kávézó és utcai sütöde működtetésére is, és a Vigadó tér 2. címre is, ahonnan az egyik első, később a Hajógyári-szigeten legendássá vált Vizoviczki-szórakozóhely, a Coronita Club indult.

Visszalopakodtak a Hajógyárira

Vizoviczki letartóztatása után mindenki azt találgatta, túl fognak-e élni a vállalkozásai. A Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyek vezetői ki is adták a jelszót: a show-nak mennie kell tovább, de a nagy lendületet hamar megtörték a hatósági intézkedések. A szórakozóhelyeknek az idén nyáron már új bérlőjük volt: a 32 éves Horváth Sándor Péter ugyan korábban Vizoviczkinek dolgozott, de azt mondta, le akar számolni volt főnöke örökségével. Akármi is volt a terve, nem tudta megvalósítani, mert júliusban meghalt. A szigeten lévő szórakozóhelyeket aztán elöntötte az áradó Duna, szeptember elején a szigeten járva már csak a partra kipakolt viharvert, koszos pálmafák, néhány elhagyott szabadtéri bútor és fényreklám utalt az egykori bulikra.

A helyeknek a harmadik kerület nyilvántartása szerint már ősz elején sem volt működési engedélyük, pedig Vizoviczki korábbi helyeinek rendezvényszervező cége, a Fame Productions nevében egy régi munkatársa, Kapitány Nóra azt nyilatkozta a Partynews nevű oldalnak, hogy a bulik újraindításán dolgoznak, és végre az előzetesből kikerült Vizoviczki is olyan helyzetben van, hogy segítheti a munkát.

Péntek este az UP! The Club előtt Fotó: Hajdú D. András – Origo

Nemrégiben kiderült, hogy az állam megvásárolja a területet a Hajógyári-szigeti szórakozóhelyek ingatlanait tulajdonló Álom-sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft.-től (amelynek Fekete Noémi egyik cége is kisebbségi tulajdonosa), a bérlőknek pedig év végéig el kell hagyniuk a területet, ezért ott utána már aligha lesznek újra Vizoviczki-bulik.

Az egykor a Vizoviczki-birodalom minden szórakozóhelyének programjait kínálgató Flyerz Magazin legfrissebb, az interneten is elérhető számában és Facebook-oldalán már csak három szórakozóhelyet ajánl a bulizni vágyóknak. Ezek közül az egyik, a Patron még a Hajógyári-szigeten működik. Nyáron ezt a helyet is átvette Horváth Sándor Péter cége, és most is ennek a vállalkozásnak van rá működési engedélye, de a cégnek június közepe óta Fekete Noémi a többségi tulajdonosa.

Az ő egyik cégéhez tartozik a Fehérvári úton lévő UP! The Club, amelynek a bulijait szintén hirdetik a Flyerzben. A Figyelő tavalyi portréja szerint ezt a helyet még a birodalma kiépítésének elején szerezte meg Vizoviczki. Az önkormányzat nyilvántartása szerint most Fekete Noémi egyik cége kért és kapott ide működési engedélyt.

A Flyerzben futtatott harmadik hely a Nagymező utcai Moulin Rouge, amelyet a VI. kerületi nyilvántartás szerint a Miller-Show nevű, több cégen keresztül Vizoviczki tulajdonában lévő kft. működtet. Az eredeti birodalomhoz képest ez a három szórakozóhely nem túl sok, de ha hihetünk Kapitány Nórának, Vizoviczki hűséges emberei újra azon dolgoznak, hogy valami nagyobbat építsenek fel. A közönség egy része biztosan megmaradt, a Flyerz Facebook-oldalának közel 140 ezer követője van, így az ajánlgatott programok sok emberhez eljutnak. "Több ezer bulival a hátunk mögött csak idő kérdése, és talpra állunk" – mondta Kapitány Nóra szeptemberben, Vizoviczkit meg egyszerűen csak úgy jellemezte: "Ő egy ikon az éjszakában, lehet tépázni a szárnyait, de letörni soha."