Az MSZP támogatja a NAV-botrány kivizsgálását

Vágólapra másolva!
Összegyűlt az LMP 30 nem jobbikos aláírása a NAV-botrány kivizsgálásához szükséges vizsgálóbizottságra, és az összes szocialista is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az MSZP korábban azért nem akarta aláírni az íveket, mert nem akartak a Jobbikkal egy listán szerepelni.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-frakció mind a 48 képviselője aláírta a feltételezett áfacsalások feltárását célzó vizsgálóbizottsági kezdeményezést - közölte a szocialista Szanyi Tibor.

Nem sokkal korábban Szél Bernadett, az LMP társelnöke közölte, hogy összegyűjtöttek harminc aláírást a szükséges 78-ból annak a parlamenti bizottságnak a felállításához, amely a Horváth András egykori NAV-munkatárs által megfogalmazott adócsalási vádakat vizsgálná ki. Az MSZP-s aláírásokkal így összejött a szükséges szám.

A NAV-botrányt az LMP vizsgálóbizottság elé tárta volna, de az LMP, a Jobbik, illetve a Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció független politikusai együtt sem voltak elegen ehhez. Az MSZP azonban nem kívánta aláírni az ívet, mert állításuk szerint nem kívántak szerepelni a Jobbikkal egy listán.

Az LMP egy egyszerű módszerrel oldotta fel a problémát: két külön papíron, egy fehér és egy piros színű listán kezdték gyűjteni az aláírásokat, hogy a Jobbik és az MSZP ne kerüljön egy listára. Szél Bernadett azt is elmondta, hogy narancssárga papírokat is elindítottak a kormánypárti aláírásokért, de azokon még egy név sem szerepel. Az LMP teljesítette a szocialisták azon feltételét, hogy az íven ne szerepeljenek a Jobbikhoz tartozó képviselők, ezért várják, hogy a 48 szocialista politikus - korábbi ígéretéhez híven - csatlakozzon a kezdeményezéshez - mondta Szél Bernadett.

Az MSZP sajtóosztálya szerint az általuk aláírt lista nem az, amelyiken a Jobbik képviselőinek aláírása már szerepel, és nem is az, amelyet az LMP különböző színekkel akart megoldani. Szerintük az MSZP javaslata az volt, hogy valamennyi "a demokratikus ellenzékhez" tartozó képviselő aláírja az ívet.

Az LMP-nek 7 képviselője van a parlamentben, a pártból kilépett további 8 képviselő a Bajnai Gordon Együtt 2014 pártjával szövetséges Párbeszéd Magyarországért pártot alkotta meg. Az MSZP-ből Gyurcsány Ferenccel kivált tíz képviselő a Demokratikus Koalíció független képviselői. Rajtuk kívül a volt MSZP-s Szili Katalin és a volt LMP-s Ivády Gábor nevezhető a "demokratikus ellenzék", azaz a baloldal képviselőinek, de velük együtt is csak 27 képviselő adott a 30-ból.

A baloldaliak mellett négy volt jobbikos és három volt fideszes független képviselő van a parlamentben. Az LMP nem közölte, hogy kikből áll a 30-as lista, de az látható, hogy csak baloldaliakból nem jön össze a 78 szükséges név a szocialista frakcióval együtt sem.