Sajnos én is korrumpálható leszek

Átláccó, diákok
Vágólapra másolva!
Hiába ítélik el elvi szinte a tinik a korrupciót, a gyakorlatban könnyen elcsábulnak. A fiatalok szerint nem éri meg becsületesnek lenni, és azt sem tudják, hogy mi az orvosság a visszaélésekre. Az iskola és a szülők teszik őket ilyenné.
Vágólapra másolva!
Olga, Anna, Gyöngyvirág, Kitti és Zoli Fotó: Mudra László - Origo

Szerintetek mi a korrupció? - tettem fel a kérdést a korrupcióellenes világnap alkalmából szervezett Átláccó fesztivál nevű rendezvény előtt 16-17 éves budapesti középiskolásoknak. A fiatalok lányos zavarukban néztek egymásra, majd néhány másodperc csend után megszólalt egyikük: "Lájtosabb kérdésekre számítottunk". Az Olgával, Annával, Gyöngyvirággal, Kittivel és Zolival készült csoportos interjú ezzel együtt tartogatott meglepetéseket.

Második nekifutásra úgy határozták meg a korrupciót, hogy az a demokrácia elleni vétek, és mindenképpen politikusi hazugságokhoz kapcsolódik. A fiatalok szerint Magyarországon különösen nagy a korrupció, mert "szinte minden politikus korrupt, négyéves ciklusokban gondolkodnak, magukon akarnak segíteni, nem a másikon, ami a dolguk lenne".

Már az iskolában is látták

Túlzás lenne azt állítani, hogy a tinik csillogó szemekkel naivan rávágták volna, hogy van megoldás a korrupció ellen, mert szerintük hiába hívjuk fel a köz figyelmét a problémára, a hatalmon lévőket ez nem foglalkoztatja. "Egy ilyen kis közegben, mint a miénk, nehéz mit tennie, de még keressük a választ" - mondták.

A megkérdezett gimnazisták esetében nem lehet ártatlan gyermeki évekről beszélni, elmondásuk szerint találkoztak már korrupcióval, hol máshol, mint az iskolájukban. "Pár tanárt elküldtek, de volt ott sikkasztás, és egyéb csalások is" - jegyezték meg félve, éppen ezért nem is szerették volna elárulni, melyik intézménybe járnak. A fiatalok otthonaiba is beszivárgott már a korrupció, többük mesélt olyan nagyobb családi összejövetelekről, amikor az asztalnál ülve panaszkodnak a felnőttek a munkahelyi visszaélésekre.

Bár még állításuk szerint személyesen nem voltak érintettek korrupciós ügyben, úgy gondolják, hogy "az a szomorú, hogy lehet, hogy korrumpálhatóak lennénk, de reméljük, hogy nem". A legérdekesebb, hogy "nem a pénz miatt, az nem motivál, de ha úgy könnyebb, akkor talán".

Már elrontották a fiatalokat

"Remélem, hogy a fiatalok viselkedését még nem rontották el a felnőttektől tanult szabálykerülő viselkedésminták" - mondta Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója. Erre csattanós választ adtak a kerekasztalbeszélgetés résztvevői. A fiatalok nyolcvan százaléka szerint jobban megéri lopni, csalni, hazudni, mint becsületesnek lenni. Persze, elvi szinten elítélik a korrupciót, de a gyakorlatban könnyen nyúlnak tisztességtelen eszközökhöz - mondta Hortobágyi Emese, a TI munkatársa.

Ezt megerősítette Székely Levente, szociológus, a Kutatópont munkatársa, aki szerint az utóbbi időben készült tanulmányok megmutatták, hogy a magyar fiatalok (15-29 év közöttiek) konformisták, bizonytalanok és passzívak, ami azt is jelenti, hogy nem merik és nem akarják megkérdőjelezni a status quót, ami a haveri alapon működő rendszer fennmaradásához is hozzájárul.

Tanult korrupció

Tyúk vagy tojás kérdés, mindenesetre beszédes, hogy a korrupciót szinte már az anyatejjel szívjuk magunkba. Orosz Gábor szociálpszichológus szerint az iskola, az oktatás minősége alapvetően meghatározza a társadalom korrupciós attitűdjét, egyértelmű, hogy ebben nagy szerepe van a tanároknak. "Ha egy gyerek szomjazza a tudást, akkor nem fog csalni. Ha csak jó jegyeket akar, akkor sem, bár ez már külső motiváció. Ha viszont demotivált, akkor csalni fog, a kutatások pedig azt mutatják, hogy a motiváció hiánya sokszor a tanárokról ragad a gyerekekre" - mondta.

Az iskola mellett a szülői nevelés is fontos, számít, hogy mennyire nevelnek valakit tudatosnak, aktívnak, és hogy mennyire megy otthon a "jaj te kisfiam hülye vagy, majd én megmondom a tutit". Ha egy gyerekben ez a tekintélyelvű, alázatos meghunyászkodó magatartás alakul ki, akkor automatikusan úgy fog cselekedni a korrupciós helyzetekben, ahogy a társadalomból magába szívja, azaz korrupt lesz - mondta Gyurkó Szilvia, az Unicef munkatársa.

A Transparency pályázatának díjnyertes videói

Első helyezett:

Második helyezett:

Harmadik helyezett:

A Telenor különdíjas filmje:

Az ORIGO különdíjas filmje: