Pórul járnak a kulcsi üdülősök

Vágólapra másolva!
A Kőgát utcai üdülőtulajdonosok szerint semmit nem fog érni a házuk, ha Kulcs önkormányzata csúszásveszélyessé nyilvánítja a területet, és megtiltja, hogy építkezzenek ott. Az átminősítéssel csak saját felelősségükre léphetnének be a nyaralójukba.
Vágólapra másolva!

A Fejér megyei Kulcson már többször megcsúszott az átázott löszfal, emiatt több tucat ház került már veszélybe. A partfal megerősítésére azonban az önkormányzat eddig nem tudott pénzt szerezni. Legutóbb 2011-ben okozott gondot a löszfal.

A területen 2006 óta változtatási tilalom van, ami azt jelenti, hogy új épületet nem lehet felhúzni az ingatlanokon. A tilalom határideje jár le jövő év január 20-án, a másnap életbe lépő területi átsorolás továbbra sem engedné az építkezést, emellett saját felelősségre bízná az itt tartózkodást. A tulajdonosok félelme, hogy az átminősítéssel az ingatlanjaik elvesztik az értéküket, hiszen senki nem akar megvenni egy csúszásvédelmi zónában lévő ingatlant.

Az önkormányzat és az ingatlantulajdonosok képviselői is ugyanarra szakértői véleményre hivatkoznak, amely a 2011-es januári Hullám utcai löszfalomlás után átfogóan készült a város folyóparti részeinek csúszásbiztonságáról. Ez aktív mozgást nem, csak lassú kúszómozgást állapított meg a területen. Az ingatlantulajdonosok szerint ez nem jelent közvetlen életveszélyt, az önkormányzat szerint viszont igen, hiszen nem tudható, mikor indul meg a partfal. A szakértői vélemény a csúszás pontos okát nem, csak lehetséges kiváltó okokat állapított meg. Ezek között a belvíz, a csapadékvíz is szerepel, de az M6-os autópálya megépítése óta rendszeres belvíz is a lehetséges okok között szerepel, illetve ezek összessége.

A tulajdonosok szerint inkább a vízvezetékek elromlása jelenti a veszélyt az itt lévő ingatlanokra, ennek felújításával javítani lehetne a csúszásbiztonságon, az önkormányzat azonban ezt vitatja. A község más részein jelenleg is zajlanak a partfal-megerősítési munkálatok, ahol elsősorban a csapadékvíz elvezetésével, és a folyópart megerősítésével stabilizálják a talajt.

Az átsorolásról a héten tartottak lakossági fórumot, az ezt is tartalmazó új rendezési tervről jövő hét szerdán szavaz a közgyűlés.