Nagyot hajráznak a képviselők a gombnyomogatással

Vágólapra másolva!
A jövő héten két külön üléssel zárul a parlament idei munkája. A képviselők nagyot hajráznak, kedden majdnem két tucat új törvényt hoznak, köztük elfogadják a legfontosabbat: a jövő évi költségvetést. Emellett keményen megbüntetnek három képviselőt, a PM-esek a múlt heti molinóért fizetnek, a jobbikos Gaudi-Nagy Tamásnak pedig 166 ezerbe kerül egy káromkodás. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb gombnyomás

Két rendkívüli üléssel zárja az évet a parlament. Múlt héten lezárult az őszi ülésszak, de a képviselők kénytelenek túlórázni, mert még nem fogadták el a 2014-es költségvetést. Hétfőn még megvitatják az esetleges zárószavazás előtti módosítókat (az eddigi tapasztalatok alapján nem lepődnénk meg, ha lennének ilyenek), majd kedden megtörténik a legfontosabb gombnyomás, amely meghatározza a jövő évi pénzosztást.

Az utolsó pillanatban már csak az egyes fejezetek belül történhetnek átcsoportosítások, a fő számokat már elfogadta a parlament. A büdzsé 15 984 milliárd forint bevétellel és 16 968 milliárd forint kiadással számol. A hiányt 985 milliárd 637 forintra tervezik.

A legegyhangúbb ülésnap

Kedden valószínűleg többször is kiszárad majd a szája a levezető elnöknek a "kérem, szavazzanak" kifejezéstől: zsinórban 24 törvényjavaslatról és határozatról döntenek a képviselők. A már említett költségvetés mellett például megszavazzák az új büntetés-végrehajtási törvényt, felállítják a szocialista rendszer vizsgálatára hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottságot, és meghatározzák a Városliget új fejlesztési tervét is. Most szavazzák meg a népszavazás új szabályait, ennek lényege, hogy jövőre egy ember már nem kezdeményezhet referendumot, minimum húsz aláírás kell ahhoz, hogy a Nemzeti Választási Bizottság egyáltalán foglalkozzon a kérdéssel.

Ősszel megszokhattuk, hogy nincs ülésnap rezsicsökkentéses javaslat nélkül, most is becsúszik egy: a képviselők most bólinthatnak rá a fideszes Németh Szilárd tervezetére, amely előírja, hogy jövőre a közös képviselőknek lépcsőházakban kötelezően hirdetniük kell a rezsicsökkentést, különben megbüntetik őket.

Aztán elvileg megszavazzák a zsebszerződésekről szóló törvényt, amelyet Áder János államfő vétózott meg. Már ötször futottak neki a képviselők az elmúlt hetekben, úgyhogy tippelni sem merünk, végül marad-e a napirenden, vagy átcsúszik jövőre. A fideszes Nagy István benyújtott egy zárószavazás előtti módosítót, amely az államfő egyik kifogását orvosolja, de kettővel továbbra sem foglalkozik.

Az új házszabályról viszont az idén nem döntenek a képviselők, csak a részletes vitát tartják meg kedden. Tudják, ez az a javaslat, amely szerint a képviselők vigyázzállással köszöntik a házelnököt.

A legnagyobb büntetések

A törvényhozási dömping közben Kövér László nem felejeti el megbüntetni a rendetlenkedő képviselőket sem. A múlt héten a PM-es Szabó Rebeka és Scheiring Gábor azzal borzolta a fideszes kedélyeket, hogy a napirend elfogadása előtt egy "Kit védtek? Ne kamuzzatok tovább NAV-ügyben" feliratú molinót vitt előbb az ülésterem közepére, majd a karzatra. Kövér már akkor jelezte, hogy büntetésre számíthatnak, de ami meglepő, hogy nem egyenlő arányban. Scheiring fizetéséből 50 ezret, míg Szabó Rebekáéból 131 ezret vonnak le. Kövér szerint Szabó azért kap keményebb büntetést, mert "hasonló magatartása miatt korábban az Országgyűlés már alkalmazott pénzbírság fegyelmi intézkedést".

A legnagyobb büntetést azonban nem ők, hanem Gaudi-Nagy Tamás kapja. És nem molinóért, hanem káromkodásért. 166 ezret. Ez a tiszteletdíjának az egyharmada. Kövér szűkszavú indoklása szerint azért javasolja a maximális bírságot, mert Gaudi-Nagy az emberi jogi bizottság december 5-i ülésén "az Országgyűlés tekintélyét kirívóan sértő kifejezést használt". A honlapon még nincs fent a jegyzőkönyv, így tűkön ülünk, hogy megtudjuk, mi lehetett az a kifejezés, amely ennyire felhúzta a házelnököt. A parlament sajtófőnöke korábban azt mondta: a képviselő "kirívóan sértő, trágár megjegyzéseket tett és fenyegető magatartást tanúsított Borbély Lénárd fideszes képviselővel szemben".

A legnagyobb kampányláz

Jövőre választások, nemsokára hivatalosan is kezdődik a kampány, de néhány képviselő már most kampánylázban ég. A jobbikos Magyar Zoltán például már most összegzi a Fidesz kormányzását, és - ki hinné - lesújtó a véleménye ("Elmulasztott kétharmados lehetőség, elpazarolt négy év, elsunnyogott ígéretek?"). Az MSZP-sek két kedvelt célközönségük, a közmunkások és a nyugdíjasok miatt aggódnak, Tóbiás József "Mi vár a holnap nyugdíjasaira?" címmel kérdezi a kormányt, míg Gúr Nándor a fidesz kampányfogásait feszegeti ("Közfoglalkoztatás a Fidesz jövő évi választási csodafegyvere!").

Azért is emeltük ki a kampánylázban lévő képviselőket, mert azért nem ez az általános ott a parlamentben sem. Például az MSZP-s Tóth József aligha Európai Helyi és Regionális Kongresszus jelentésével fog kampányolni jövőre Angyalföldön a szocialistáknak (ezt kérdezi a belügyminisztertől: "Mi az álláspontja a Kormánynak az Európai Helyi és Regionális Kongresszusa jelentésével kapcsolatban?").

A legnagyobb megnyugvás

A fideszes Vas Imrének jutott az eheti alákérdezős szerep. A képviselő azt a módosítást választotta, amely szerint a bíróság akár az örökkévalóságig előzetesben tarthat egy gyanúsítottat ("Megmenekült az ország a házi őrizetes gyilkosoktól?"). A Fidesz amiatt hozta a módosítást, hogy az ároktői bandatagokat ne kelljen kiengedni az előzetesből, de a felszólalásban akár még Eva Rezesova is előkerülhet, hiszen az ő házi őrizetének se örültek a Fideszben.