CBA: Többször is bekérték már a számláinkat

Vágólapra másolva!
Baldauf László CBA-elnök szerint az üzletlánc partnercége nem érintett az abdai áfacsalásban, azt viszont elismerte, hogy a cég két tulajdonosa is gyanúsított az ügyben. Baldauf szerint a CBA sok importőrrel áll kapcsolatban, akikről nem tudhatják, melyik tisztességes, és melyik nem.
Vágólapra másolva!

„A győri esetben mára bebizonyosodott, hogy a CBA közvetlen partnere, a Delikát Kft. nem érintett az áfacsalásban” – mondta Baldauf László CBA-elnök a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az Origo múlt hét kedden írta meg, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal áfacsalás gyanújával nyomozott a CBA egyik régiós vezető partnervállalatának, a Delikát Kft.-nek a tulajdonosai és egy másik tulajdonukban lévő cég ellen. A gyanú szerint a Portéka ABC Kft egy cégháló részeként közel négymilliárd forint adót csalt el. Az ügyet szeptemberben vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségnek. Az áfacsalásról írt cikkünket itt olvashatja.

Baldauf az interjúban azt mondta, hogy a cég két vezetője, Laki László és fia, ifj. Laki László gyanúsítottként szerepel az ügyben, a CBA ugyanakkor nem velük áll a kapcsolatban, hanem a család egy másik tagjával, Laki Péterrel. Baldauf szerint a vizsgálat elején a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Delikát-boltok vagyonát is zár alá helyezte, így egy időre a CBA átvette a boltok üzemeltetését. „Amikor kiderült, hogy a Delikát Kft. tiszta, visszaadtuk a boltokat a tulajdonosnak” – mondta. Arra a felvetésre, hogy a két általa említett gyanúsított is tagja a Delikátnak, Baldauf azt mondta, „ha bebizonyosodik, hogy valóban elcsalták az áfát, akkor ki kell lépniük a társaságból”.

Az áfacsalásokkal kapcsolatban Baldauf azt mondta, a CBA nagyon sok importőrrel áll kapcsolatban, akiket próbálnak ugyan ellenőrizni, de ehhez kevés eszközük van, és nem tudhatják, melyik tisztességes, és melyik nem. „Többször előfordult már, hogy a hatóságok bekérték a számláinkat, mert egyik-másik partnerünk ellen nyomoztak” – mondta.

A CBA vezetője ugyanakkor politikai támadásnak tartja, hogy szóba került a CBA neve az áfacsalási ügyben. „Azon vállalkozók közé tartozom, akik nyíltan vállalják politikai nézeteiket” – mondta Baldauf, hozzátéve, hogy szerinte a békemenet kapcsán küldött levele miatt is támadások érték, holott az csak a magánvéleményét tartalmazta. "Érezhető, hogy a 2014-es választások közeledtével kinyílt a bicska a baloldal zsebében, és megpróbálnak mindent bemocskolni" - mondta.