Ingyentaxival és műhóval ünnepelt az állami filmalap

Vágólapra másolva!
Nagyszabású partit adott a filmeseknek az Andy Vajna kormánybiztos felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Filmalap. A hatos lottóból befolyó pénzből a filmtámogatások mellett jutott csokiszökőkútra, műhóesére, Fenyő Miklósra, és taxiszámlára is.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Filmalap megadta a módját a karácsonyozásnak: felfűtötték a Vasúttörténeti Park nagy hangárját, a vendégeket pedig egész este hulló műhó fogadta a bejáratnál. A fűtést már a meghívón is beígérték a vendégeknek, akiktől elegáns ruhát kértek a szokatlan helyszínre is. A magyar filmgyártást összefogó cég információink szerint ötszáz vendéget hívott meg a december 14-ei partira, és a meghívókra - valószínűleg azért, hogy el is menjenek a belvárosból jócskán kieső helyszínre - még azt is ráírták, hogy a vendégek taxiszámláját is a cég fizeti.

A hangár nagy részét hatalmas kerek, sötét és fehér abrosszal terített asztalok foglalták el, amelyeken egy-egy kis fehér műfenyő volt a díszítés. Nagy fehér, karácsonyi fényfüzérrel díszített műfenyők lógtak a plafonról is, ezek adták a hangulatvilágítást - mesélte az Origónak a parti két vendége. Volt egy hatalmas, hagyományos karácsonyfa is, és a svédasztalos vacsorán is karácsonyi fogásokat kínáltak. Volt libamáj, töltött káposzta, sokféle saláta is, desszertnek pedig bejglit és rétest kínáltak, és egész este csobogott a csokiszökőkút is. “Anyukám jobban csinálja a kacsacombot, de azért ehető volt” - mondta az egyik vendég.

A rendezvényen ott volt mindenki, aki számít a filmszakmában: rendezők, színészek, producerek, operatőrök, díszlettervezők és újságírók, az egyik vendég kapásból Dobó Katára, Szervét Tiborra, meg Török Ferenc és Filegauf Bence filmrendezőkre emlékezett a vendégseregből. A színpadon Havasi Balázs zongorázott, aztán egy zenekar játszott slágereket, éjfél előtt pedig Fenyő Miklós playbeckelt, miközben Andy Vajna Palácsik Tímeával rokizott a tánctéren. De volt szakmai program is: levetítettek egy közel félórás werkfilmet a Vissza moziba! - Nézzünk magyar filmeket! című reklámkampányból, amit Antal Nimród forgat Andy Vajna felkérésére.

Hétfőn megkérdeztük a Filmalapot, hogy összesen mennyit költöttek a karácsonyi partira, mennyit fizettek ki a taxiszámlákra, hány meghívót küldtek ki, és hányan mentek el a Vasúttörténeti Parkba, válaszaikat még várjuk.

A Magyar Nemzeti Filmalap Zrt.-t 2011-ben hozta létre a kormány a filmes támogatások összefogására. A Filmalap működési elveit Andy Vajna dolgozta ki, és magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztosként ő felügyeli a működését. A Filmalapot a hatos lottóból befolyó adókból támogatják, az idei és a jövő évi költségvetésben is 5,1 milliárd forintot irányoztak elő nekik. Az elmúlt hónapokban kerültek moziba az első olyan filmek, amelyek a Filmalap támogatásával készültek: Szász János A nagy füzet című alkotása, illetve a Csányi Sándor főszereplésével készült Coming Out, amelyre 280 millió forintot adtak. Eddig 900 millió forint volt a legnagyobb megítélt támogatás, ezt Pálfi György kapta a Toldi-filmjére.