A tankönyvkiadók nem hagyják magukat

Vágólapra másolva!
Kártérítési perek sorát indítanák a tankönyvkiadók az állam ellen, ha tényleg megvalósítja a tankönyvpiac teljes államosítását. Mint vasárnap váratlanul kiderült, a kormánynak ez a szándéka.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vasárnap este nyújtotta be azt a javaslatot a parlamenthez, amely gyakorlatilag államosítaná a tankönyvpiacot. A tankönyvkiadási piac megváltoztatásáról szóló törvényjavaslat alapján 2014. január 1-jétől jogi értelemben is megszűnne a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, és megvalósulna az állam teljes körű felelősségére épülő állami közfeladatként megszervezendő tankönyvellátás. (Itt vannak a részletek a javaslatból.)

A tankönyvkiadók azonban azt tervezik, hogy nem hagyják annyiban az államosítást: Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) elnöke szerint ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában fogadja el a parlament, akkor várhatóan számos kiadó indít kártérítési pert.

Az érdekvédő azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy alapvető kérdéseket hagy homályban a törvényjavaslat, nem derül ki mi a kiadók dolga ezentúl, hogyan alkalmazkodjanak a változásokhoz. Nem tudni azt sem, hogy mi lesz azokkal a készülő és elkészült könyvekkel, amelyeket a következő tanévre szántak.

Szintén semmit nem tudni a tankönyvvé nyilvánítás eljárásának menetéről, csak annyit, hogy azt majd egy jövőben elkészülő rendeletben szabályozzák. Szerinte sok százmillió forintot dobnak ki az ablakon, ha az iskolák által az idei tanévre berendelt tartós tankönyvekre - amelyeket négy évig lehet használni - a következő tanévben mégse lesz szükség.

Ráadásul a kiadókon túl ellehetetlenül kéttucatnyi nyomda, köztük például a 450 éves múlttal rendelkező Alföldi Nyomda is. Ezeknek eddig meghatározó tevékenysége volt a tankönyvgyártás, most viszont bajban lesznek, jelezte a Nyomda- és Papíripari Szövetség a központosítás kapcsán.

A Magyar Nemzet számításai szerint a teljes közoktatási tankönyvgyártás és -ellátás rendszerének állami kézbe vételére a hírek szerint 53 milliárd forintot kíván fordítani a kormány, amely több, mint a tankönyvkiadás elmúlt hatvanéves támogatása összesen.