Két fideszes is leszavazta a tankönyvpiac államosítását

Vágólapra másolva!
A parlament keddi döntésével állami feladatként határozta meg a tankönyvellátást, vagyis államosította az eddig piaci elven működő tankönyvpiacot.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vasárnap benyújtott törvényjavaslatát kivételesen sürgős tárgyalás után fogadták el 236 igen szavazattal, 73 nem ellenében és két tartózkodás mellett. Az előterjesztésre az összes ellenzéki frakció mellett két fideszes politikus, az oktatási bizottságot vezető Pokorni Zoltán, valamint Bencsik János is nemet mondott.

A jogszabály értelmében az állam 2013. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben biztosítja az ingyenes tankönyvellátást az elsőtől a nyolcadik évfolyamig. Fő szabály szerint az iskolák évfolyamonként és tantárgyanként a tankönyvjegyzéken szereplő két tankönyvből választhatnak, a tankönyvválasztás a fenntartó egyetértéséhez kötött.

A Ház leszavazta az oktatási bizottság azon módosító javaslatát, amely lehetővé tette volna, hogy a tankönyvjegyzékben kettő helyett három tankönyv szerepeljen.

A döntéssel - amely meglepetésként érte és feldühítette a tankönyvpiac szereplőit - 2014. január 1-jén megszűnik a piaci elvekre épülő tankönyvellátás. A Magyar Nemzet szerint a teljes közoktatási tankönyvgyártás és -ellátás rendszerének állami kézbe vételére 53 milliárd forintot kíván fordítani a kormány, amely több, mint a tankönyvkiadás elmúlt hatvanéves támogatása összesen.