A harmincöt éves Toroczkai elfelejtené a húszévest

Toroczkai László, időközi választások, Ásotthalma
Vágólapra másolva!
Mikulás-csomagot és télikabátot oszt a szegényeknek az ásotthalmi tanyavilágba fél éve kiköltözött Toroczkai László. Vasárnap a település polgármesterévé választották, de a helyiek egy része szerint csak azért, mert nem volt kire szavazni. Akik bíznak benne, a fiatalságát és tettrekészségét méltatják, az viszont senkit nem érdekel, hogy melyik politikai irányba húz.
Vágólapra másolva!

Sűrű köd ereszkedett hétfő délelőtt a szerb határtól pár kilométerre fekvő Ásotthalomra. A négyezer lelkes alföldi településen nem csak a tejfehérbe borult utcák miatt nem volt nyoma annak, hogy előző este új polgármestert választottak maguknak a helyiek. A közértben, a presszóban és a posta előtt sem ez volt a beszédtéma.

A barátságtalan, háromfokos időben dolga végeztével mindenki sietve pattant a kerékpárjára, vagy szállt vissza az autójába. Abban semmi különöset vagy érdekeset nem láttak a helyiek, hogy a 2006-os tévéostromban ismertté vált radikális politikus, Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke, a Csongrád megyei közgyűlés jobbikos frakciójának tagja szerezte meg a szavazatok több mint 70 százalékát.

Plakátok egy buszmegállóban Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Bár a választás Toroczkai és a korábbi fideszes polgármester, Petró Ferenc között zajlott, (a harmadik, MSZP-s jelölt korábban visszalépett) a kiragasztott plakátok és az ásotthalmiak beszámolói azt sugallták: nem volt valódi verseny.

Kit érdekel, hogy hova húz?

"Elmondom, hogy miért kapott ennyi szavazatot: nem volt rajta kívül kire szavazni" - mondta egy középkorú férfi a helyi közért előtt. Szerinte az előző polgármester csúnyán megbukott, esélye nem lett volna, hogy újra megválasszák. De ha ez még nem lett volna elég nyomós indok, Petró állítólag még a szavazás előtt közölte: ha meg is választják, le fog mondani, mert a jelenlegi képviselő-testülettel nem akar dolgozni. Ezek után nem volt nagy meglepetés, hogy ki nyert" - mesélte. Nála keményebb véleményen volt egy másik ásotthalmi, aki azzal rendezte le kérdésünket, hogy két rossz közül a kevésbé rossz mellé tették az ikszet: "bizonyítson. Van rá majdnem egy éve. Majd utána elmondom, hogy mit gondolok róla".

Az ásotthalmiaknak nem számít, hogy Toroczkai milyen politikai nézeteket vall. A megkérdezettek többsége szerint a helyiek közül sokan 50-60 ezer forintot keresnek havonta, ilyen körülmények között már csak az a lényeg, hogy tegyen valaki valamit, mert a település haldoklik. Ha ez a valaki most Toroczkai, akkor szerintük ezen most nem érdemes fennakadni.

Egy, a párjával és a kislányával vásárló fiatal férfi volt az egyetlen, aki pártpolitikai okokkal magyarázta Toroczkai megválasztását. "Pontosan tudjuk, hogy milyen politikai eszméket vall, ezért is választották meg őt, mert jobbikos" - mondta. Ők pár hónapja költöztek a településre, szegedi panellakásukat hagyták ott, hogy a kislány kertes házban nőjön fel. Annak ellenére, hogy nem régi lakosok, azt már ennyi idő után is látják, hogy rosszul mennek a dolgok. "Nincs bölcsőde, ami nagyon kéne. Nincsenek munkahelyek, halott az egész település, mennek el a fiatalok, nem élnek sokáig a vállalkozások, az uniós pénzekből pedig semmi nem jut ide. Talán a Laci fiatalsága, tettrekészsége elindít valamit itt" - mondta a férfi, párja pedig, karján a kislányukkal, egyetértően bólogatott. A változást minden megkérdezett helyi sürgeti, ehhez pedig reményt ad nekik, hogy az új polgármester fiatal.

Csomag- és kabátosztás

Toroczkai a helyiek szerint nem bízta a véletlenre, aktívan kampányolt. A települést elborítják a plakátjai, de nem érte be annyival, hogy megnyerően mosolyog vissza a buszmegálló és a telefonfülke oldaláról: beszédeket mondott, személyesen kereste fel a szavazókat, a gyerekeknek pedig Mikulás-ünnepséget is szervezett. Volt, akit pont ez tartott vissza nemcsak attól, hogy rá szavazzon, de attól is, hogy egyáltalán elmenjen vasárnap az urnáig. Egy középkorú nő gusztustalannak nevezte, ha egy polgármesterjelölt pár nappal a választás előtt élelmiszercsomagot oszt a helyieknek. Márpedig az ő férje az állítása szerint egy olyan csomaggal állított haza, amelyben liszt, cukor és száraztészta volt. Felesége kérdésére azt felelte, hogy a "Toroczkai Lacitól kaptam".

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A csomagosztásról több helyit is megkérdeztünk, de senki nem tudta megerősíteni, hogy lett volna ilyen, mint ahogy Toroczkai szerint sem történt ilyesmi. Télapó-csomagot viszont összeállított: a környékbeli vállalkozóktól szerezte be a hozzávalókat, és a jó cselekedeteknek itt nincs vége, mert hamarosan télikabátosztásba kezd. "Már itt vannak a kabátok, de direkt nem akartam a választás előtt szétosztani, nehogy az legyen, hogy így próbálok meg pluszszavazatokhoz jutni" - mondta első polgármesteri napján az irodájában. Az egyszerűen berendezett helyiségben, a fal mellé állított színes karácsonyi ajándékdobozok mellett arról beszélt: egyelőre még neki is fura, hogy itt van.

Az ember változik

Nyáron költözött az Ásotthalom határában húzódó tanyavilágba, de állítása szerint nem azért, mert már akkor látta magát a polgármesteri székben. Fejlesztési pénzeket, stabil költségvetést, a közbizalom helyreállítását és átláthatóságot ígér Ásotthalomnak. Utóbbit többek között azzal akarja elérni, hogy a nyilvános képviselő-testületi üléseket a művelődési házban fogja tartani, az ülések előtt pedig közmeghallgatást tart. Azokra a véleményekre, amelyek szerint azért tudott nyerni, mert nem volt alternatíva, azt felelte: nem igaz, hogy nem volt más választásuk, ott volt az elmúlt 15 év, amiből nem kértek a helyiek. "Azt szerettem volna a legjobban, ha minél több jelölt van, izgalmasabb lett volna a választás. Szerintem akkor is én nyertem volna" - mondta.

A Csongrád megyei közgyűlésben marad, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöki posztjáról viszont lemond. "Átadom a helyem a fiataloknak. Az ember változik" - mondta, mert szerinte az ásotthalmiak a 35 éves Toroczkai Lászlót ismerték meg, a közvélemény, a sajtó pedig még mindig a huszonéves Toroczkai Lászlónál tart.

Toroczkai László Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A Magyar Narancs korábban azt írta, hogy a Demokratikus Koalíció helyi szervezete Toroczkaira adta le a kopogtatócéduláit, de erről a helyiek szinte semmit nem tudtak. "Van itt nagyjából kilenc DK-s, ha ők mindannyian mellém álltak volna, akkor sem tudták volna befolyásolni az eredményt" - reagált Toroczkai.

"Ásotthalmon nincs olyan, hogy DK-s, jobbikos, baloldali vagy jobboldali. Ásotthalmiak vagyunk mind, Laci is egy közülünk. Ez a választás nem a politikáról szólt" - jelentette ki egy férfi. Azt mondta, jó viszonyban van Toroczkaival, szerinte az új polgármesternek nem számít, hogy ki hova húz, amit egy nyári történettel illusztrált: "Megszervezte a helyi strandra a Rózsa Sándor fesztivált. A rendezvényre egyik nap kilátogatott pár jobbikos fiatal, és őt keresték. Laci üdvözölte őket, majd azt mondta nekik, hogy ez egy politikamentes rendezvény, örül neki, hogy eljöttek, de semmi jelentősége, hogy ők egyébként Jobbik-szimpatizánsok, vagy sem".