Nem vizsgálja a rendőrség a gyerekmentővel furikázó elnök felelősségét

Vágólapra másolva!
Csak akkor néz utána a rendőrség, hogy Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke felelősségre vonható-e, ha bejelentés érkezik az ügyében. Baloghról kiderült, hogy szabálytalanul, magáncélra használja az alapítvány rákos gyerekek mentésére szolgáló betegszállító kocsiját.
Vágólapra másolva!

Balogh Istvánról, a Gyermekrák Alapítvány elnökéről kedden az Index írta meg, hogy az adományokból vásárolt betegszállítót gyakran magáncélra használja. A Gyermekmentő feliratú Mercedesszel Balogh reggelente furikázik a budaligeti villája és a belváros között – derült ki az Index videójából. Az is tisztán látszik, amint nem egyszer a buszsávban vagy a síneken kerüli ki a dugót. (További részletek itt.)

Noha a kocsi engedélyei rendben vannak, használhat megkülönböztető jelzést (tehát szirénát, villogót) és szállíthat beteget is, az ORFK tájékoztatása szerint a megkülönböztető jelzésekről szóló rendelet szerint csak akkor lehet egy autóra „rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzőkészüléket” – az alapítvány autóján ilyen van – felszerelni, ha azzal csak és kizárólag azt a tevékenységet látják el, amely miatt megkapta az autó ezt az engedélyt. A Gyermekrák Alapítvány esetében az engedély a betegszállításra vonatkozik, tehát lehet bármennyire is közügy minden más, amit Balogh az autóval intéz, a rendelet szerint csak betegek szállítására használhatná a kocsit.

Az Origo megkereste a rendőrséget, hogy az Index felvételei alapján indítanak-e eljárást Balogh ellen. A rendőrség azt közölte, hogy "az eset körülményeinek tisztázásához, illetve az eljárás esetleges megindításához szükséges a feltételezett szabályszegéseket észlelő személy által tett bejelentés, illetve az eredeti felvételek vizsgálata is". Vagyis amíg nem kap róla bejelentést, a rendőrség nem vizsgálja az ügyet. Az ORFK hozzátette, hogy Magyarországon bárkinek joga van arra, hogy a rendőrség tudomására hozzon jogsértést. "A rendőrség minden ilyen esetben vizsgálja, hogy a hatáskörébe tartozik-e annak elbírálása. Amennyiben igen, a szükséges intézkedéseket megteszi, és a jogalkotók által biztosított szankciókat alkalmazza."

Balogh István állítja, hogy nem használja magáncélra az autót. Ezt mondta az Indexnek és a Magyar Nemzetnek is. Utóbbi lapnak egyebek mellett azzal védekezett, hogy a garázsköltség mérséklése érdekében az egyik betegszállító kocsijukat – mert három van – a saját garázsában tárolja. Előfordulhat, hogy az autó sofőrje és ő együtt érkeznek a kocsival az irodába, de nem azért, mert magáncélra használná az autót, tette hozzá.