Teljesen elölről kell kezdeni a Hagyó-pert

Vágólapra másolva!
Hagyó Miklós volt budapesti főpolgármester-helyettes másfél éve zajló pere – a BKV-ügy – elölről kezdődik. A Kecskeméti Törvényszék ugyanis úgy döntött, félbehagyja az ügyet, és visszaküldte Budapestre.
Vágólapra másolva!

Nem folytatódik, hanem újrakezdődik a Hagyó-per a Fővárosi Törvényszéken Hagyó Miklós volt budapesti főpolgármester-helyettes másfél éve zajló pere – a BKV-ügy – elölről kezdődik. A Kecskeméti Törvényszék ugyanis úgy döntött, félbehagyja az ügyet, és visszaküldte Budapestre. mondta a Magyar Nemzetnek Póta Péter, az FT szóvivője azt követően, hogy a Kecskeméti Törvényszék nyilvánosságra hozta álláspontját az ügy áttételéről. Azt majd a kijelölt bíró dönti el, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény keretein belül miként veszik figyelembe a kecskeméti tárgyalásokon elhangzott vallomásokat. Előfordulhat, hogy felolvassák vagy csak ismertetik a vádlottak, a tanúk nyilatkozatait, de az is, hogy újra be kell idézni a már meghallgatottakat.

A Kecskeméti Törvényszék kedden jelentette be, hogy másfél év után lemond az ügyről, és visszautalja azt a Fővárosi Törvényszékhez. Az ügyet másfél éve helyezték át Kecskemétre arra hivatkozva, hogy a Fővárosi Törvényszék túlságosan leterhelt. Azóta tanúk és bizonyítékok sokaságát hallgatták meg és mutatták be, sok-sok kötet irat keletkezett.

Az Alkotmánybíróság azonban időközben megsemmisítette azt a jogszabályt, amely lehetővé tette az ügyek áthelyezését egyik bíróságról a másikra. Azt ugyanis alaptörvény-ellenesnek és nemzetközi szabályokba ütközőnek tartotta. A Kecskeméti Törvényszék erre hivatkozva döntött úgy, hogy visszateszi az ügyet Budapestre, mert "jelenleg nincs olyan hatályos törvényi, illetőleg alaptörvényi rendelkezés, amely alapján a Kecskeméti Törvényszék illetékes lenne az ügyben".

Hagyó Miklóst és 14 társát a 2010-es év legnagyobb visszhangját kiváltó korrupciós ügyében, a BKV-ügyben vádolják. A vád szerint Hagyó Miklós L. Ottóval, a főpolgármester-helyettesi kabinet kommunikációs tanácsadójával és H. Évával, a BKV-hoz tartozó DBR Metro sajtóreferensével - saját vagy ismerőseik anyagi és gazdasági érdekeinek jogtalan előmozdítása érdekében - 2007 és 2009 között a BKV-vezetőknek olyan utasításokat adott, döntéseiket pedig oly módon befolyásolta, hogy a BKV számára hátrányos döntéseket hozzanak, ilyen szerződéseket kössenek. A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintnál nagyobb vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. A volt szocialista főpolgármester-helyettest az országgyűlési választások után nem sokkal, 2010. május 17-én helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától júniusáig házi őrizetben volt, azóta pedig szabadlábon védekezhet.

A Hagyó Miklósról szóló cikkeinket ezen az oldalon találja.