Áder: Bűnöző nem lehet a Nemzet Művésze

Vágólapra másolva!
A Balogh Zoltán által benyújtott törvény szerint a Nemzet Művészei életjáradékot kapnának. Áder szerint nem kaphatja meg olyan, akit bűncselekmény miatt elítéltek.
Vágólapra másolva!

Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek csütörtökön a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény módosítását, amelynek értelmében többek közt a legkiemelkedőbb művészek elismerésére létrejönne a Nemzet Művésze díj - olvasható a parlament honlapján.

Áder indoklása szerint a december 9-én elfogadott módosításban szereplő rendelkezés, miszerint kivételes méltánylást érdemlő esetben a díj bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt művésznek is adományozható, nem felel meg annak a társadalmi elvárásnak, hogy egy ilyen rangos elismerést kizárólag olyanok kapjanak meg, akik a maguk művészeti területén elért kimagasló teljesítményen túl törvénytisztelő állampolgárként is méltók az elismerésre.

Áder megfontolandónak tartja a szabályozás megváltoztatását arra való tekintettel is, hogy más hasonló, életjáradékkal járó elismerések tekintetében a bűncselekmény elkövetése az érdemtelenség megállapításával és a járadék folyósításának felfüggesztésével jár.

Fekete Györgyék adományoznák a díjat

A Balogh Zoltán által november elején benyújtott törvény jogegyenlőséget biztosítana a rendes és levelező tagok között, valamint nem akademikus tagokat is felvenne.

A javaslat a legkiemelkedőbb, legelismertebbművészek "méltó életkörülményeinek életjáradék formájában történő biztosítására" új művészeti díj, a Nemzet Művésze díj Országgyűlés általi megalapítását kezdeményezte.

Az indoklás szerint az új díj adományozása túlmutat a köztestület keretein, viszont a díj illeszkedik az MMA törvényben rögzített közfeladatainak ellátásához, ezért annak odaítéléséről az MMA testülete döntene.