Rejtélyes galambinvázió Szegeden

Vágólapra másolva!
A szegediek gázolnak az ürülékben, mióta a galambok szinte megszállták a Belvárosi hidat. A szokatlan invázió okát a szakemberek sem tudják, az egyre undorítóbb hidat viszont nem takarítják – tudtuk meg a Délmagyar cikkéből.
Vágólapra másolva!

"Legalább két hete tartják megszállva a hidat, elképesztően undorító. Nemcsak a látvány, a szag is" – idézte az újság a Belvárosi híd egyik rendszeres használóját. A tudósítót is megdöbbentő látvány fogadta, a híd korlátja feketedett az ürüléktől, a járda végéig állt a zöld, sárga és sötét piszok. A híd ívelt vasszerkezetét teljesen ellepték a galambok, hasonló invázióra a helyiek sem emlékeznek.

Albert András, az Ökoturisztikai és Környezeti nevelési Osztály szegedi munkatársa több ezerre tippelte a hidat ellepő madarak számát. Mint mondta, elvadult házi galambokról van szó, akik kirepülnek a városból élelemért, de bent töltik az éjszakáikat, lakások peremén meghúzódva. Húszas, harmincas csapatokban járnak. A szakember szerint komoly problémát jelentenek, távol kellene őket tartani a hídtól az illetékeseknek.

Az újság beszélt galambásszal és biológussal is, ők névtelenséget kértek, miután elmondták, hogy fogalmuk sincs arról, miért télen szállják meg az állatok a hidat ekkora számban. A biológus szerint az állatvilág egyik megmagyarázhatatlan jelenségével találkoztunk. Talán egy vezérmadár döntött úgy, hogy a híd a legjobb hely, a többiek pedig őt követték.

Az viszont jól látható, hogy az ürüléket nem takarítják a hídon. A járda közepe tisztábbnak tűnik, mint a szélei, de csak azért, mert a gyalogosok azon a vonalon közlekednek, így vagy fölszedik a piszkot cipőjükkel, vagy a szélére rugdossák. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szerdán azt ígérte, hogy csütörtökön eltakarítják az ürüléket. "Véleményünk szerint a hídra felszerelt elektronikus galambriasztó meghibásodása okozza ezt a problémát, amelyet jeleztünk a vállalkozó felé, aki még ezen a héten elvégzi a szükséges javításokat" – közölték.

Addig is jó tudni, hogy a galambpiszok ilyenkor nem jelent komoly közegészségügyi kockázatot. "A tenyésztők kapnak olykor tüdőgyulladást, amikor a porladó ürüléket belélegzik. Télen, a hidegben gyakorlatilag kizárható annak esélye, hogy valaki így járjon, ilyen időben nem porlad az ürülék" – idézte a Délmagyar Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos megnyugtató szavait.