A kormány pénzén takaríthatja Józsefváros a drogos tűket

Drog, tűcsere, 8. kerület, riport
Vágólapra másolva!
Idén 3,5, jövőre 10 millió forintot kap a kormánytól Józsefváros, hogy rendezni tudja a kábítószerfüggőkkel kapcsolatos problémáit. A drogosok által eldobált használt injekciós tűket fogja összegyűjteni a pénzből vett autón cirkáló csapat. Egyelőre nem világos a helyi tűcsereprogram további sorsa.
Vágólapra másolva!

Még az idén támogatási szerződést köt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a józsefvárosi önkormányzat a drogszemét felszámolása és a közegészségügyi helyzet javítása érdekében - közölte a tárca sportért és ifjúságért felelős államtitkársága. Az államtitkárság költségvetési forrásaiból még az idén 3,5 millió forintos, 2014-re pedig 10 millió forintos támogatást nyújt a VIII. kerületi önkormányzatnak.

A pénzből az önkormányzat autót vesz, amelyekkel olyan emberek járnak majd, akik a rejtőzködő drogbetegeket keresik fel és megtisztítják a köztereket.

A VIII. kerületi köztereken eldobált használt fecskendők körül csúcsosodott ki az önkormányzat és a tűcserét végző Kék Pont Alapítvány vitája az elmúlt hónapokban. Az önkormányzatnak az volt a problémája, hogy egyre több panasz futott be hozzá a lakóktól, akik megrettentek a parkokban egyre gyakrabban megjelenő injekciós tűktől. A kerületi vezetés emellett nem hisz a tűcsere-programban és az ártalomcsökkentésben, amelyet az céloz, sokkal inkább a leszoktatásra helyezné a hangsúlyt. A kerület szerint ráadásul a tűcsere program sok olyan kemény drogfüggőt is a kerületbe vonz, akik nem oda valósiak, tehát az ő területén koncentrálja a problémát.

A Kék Pont a saját statisztikája szerint is kisebb arányban tudta visszaszerezni a kábítószerfüggőknek kiosztott tűket, de a szervezet szerint azért, mert jóval kevesebb pénzhez jutottak csak, mint korábban. Az önkormányzattól az utóbbi időben már nem kaptak pénzt, csak magánadományokból és állami támogatásból fedezték a tevékenységüket, ezért udtak csak kevesebb energiát fordítani a köztéri utcai munkára. Az alapítvány szerint nagy bajt, egyebek mellett súlyos járványveszélyt okozna, ha a tűcsere programot leállítanák.

A konfliktus elmélyülését jelezte, hogy az önkormányzat a múlt hónapban felmondta a Kék Ponttal eddig érvényben lévő együttműködését, december 31-i hatállyal. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy az alapítványnak be kell zárnia a tűcsere programját, de valószínű, hogy előbb-utóbb távozniuk kell majd az önkormányzat által biztosított helyiségből, amelyet használnak. A viszony elmérgesedésének végső jele az volt, hogy az önkormányzat egyik testületi ülésén megszavazta, hogy az alapítványt tegyék ki a kerületi kábítószerügyi egyeztető fórumból, ahol eddig kezdeményező szerepet vállaltak a tűcserések.