Eladták a Tv2-t

Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt hivatalosan is bejelentette a Tv2 vezetése a kereskedelmi csatorna dolgozóinak, hogy az eddigi tulajdonos, a ProSiebenSat1-csoport eladja a Tv2-t - írja az Index. Az új tulajdonos állítólag egy magyar hátterű befektetői csoport.
Vágólapra másolva!

Az Index Tv2-s forrásokra hivatkozva azt írja, hogy szombat délelőtt hivatalossá vált, hogy eladták a Tv2-t. Az országos kereskedelmi csatorna dolgozóit a vezérigazgató, Simon Zsolt tájékoztatta erről szombat délelőtt 10 órakor.

Az Index szerint tegnap délután kaptak belsős levelet Simontól a dolgozók erről: "A már igen hosszú ideje zajló TV2 eladási procedúra a végéhez közeledik. Az eredményéről pedig személyesen, egyelőre informálisan szeretnélek tájékoztatni benneteket holnap, 10.00-kor, a mozi teremben. A hivatalos tájékoztatásra, a ProsiebenSat1 közleménye alapján, hétfőn kerül sor. Bár az időpont, tudom, nem a legszerencsésebb (szombat, ráadásul a karácsonyi készülődés hajrája), azért remélem minél többen el tudtok jönni."

Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója Fotó: Mudra László - Origo

Simon Zsolt állítólag azt jelentette be délelőtt, hogy ő maga vette meg a csatornát a Tv2 gazdasági igazgatójával, Yvonne Dederick-kel közösen. Azt mondta, nincs ekkora magántőkéjük, de hogy milyen befektetői csoportokkal működik együtt, azt nem árulta el munkatársainak sem. Csak annyit mondott, hogy a mögötte álló cég magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Az Index szerint az eladási ár tízmilliárdos nagyságrendű lehet, de erről konkrétumokat nem mondott Simon. A Tv2 árbevétele egyébként 2012-ben 12,5 százalékot csökkent, és 2010 és 2012 között összesen 18 milliárd forintos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

Az elmúlt hetekben a Tv2 dolgozóit fokozatosan kezdték el felkészíteni arra, hogy gazdát cserélhet a csatorna. A csatorna eladásáról hónapok óta beszélnek, korábban a komoly vevőjelöltek között emlegették a Viasat csatornát is működtető Modern Times Groupot (MTG). A másik legtöbbet emlegetett vállalkozás Nyerges Zsoltnak az elmúlt években jelentős médiaérdekeltséget felépítő Infocenter.hu nevű cége volt. A belső pletykákban ezt a Fideszhez kötődő érdekcsoportot sejtették az állítólagos kínai befektetők mögött is. Erről itt írtunk részletesen.

Koltay Tamás, a Tv2 szóvivője az Origónak nem erősítette meg, hogy eladták a csatornát. Csak annyit mondott, hogy a ProSiebenSat1 és a Tv2 a tervek szerint hétfőn fog kiadni sajtóközleményt, amelyben a részletekről tájékoztatják a nyilvánosságot.

A cégnyilvántartás szerint Simon Zsoltnak és Yvonne Dedericknek nincs közös tulajdonú magyar cége. A vezérigazgató csak a feleségéhez, illetve annak családjához köthető két társaságban érdekelt, a Betűtészta Kft.-ben illetve a Generál C Bt.-ben.

Yvonne Dederick az ingatlankezeléssel foglalkozó DYD Kft. résztulajdonosa, amelyet David Dederickkel közösen jegyez. Árbevételük, tőkeellátottságuk, tevékenységük és tulajdonosi szerkezetük alapján egyik társaság sem tűnik a Tv2 reális vevőjének.