Diktátorok közé sorolták Orbán Viktort

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi újságírószervezet egyértelműen a sajtót elnyomó, diktatorikus vezetők közé sorolja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Orbán egyik propagandafotója Kim Dzsong Un, Vlagyimir Putyin és Bassar el-Aszád képei között díszeleg a szervezet videóján.
Vágólapra másolva!

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nevű nemzetközi, a sajtószabadságért küzdő újságírószervezet év végére rövid kampányvideót készített, amelyben a független újságírói munka fontosságára hívja fel a figyelmet.

A videóban a világ diktatorikus vezetőinek propagandafotói váltják egymást, amelyeken a vezetők - mint Kim Dzsong Un, Bassár el-Aszád, Vlagyimir Putyin, Silvio Berlusconi olasz, Robert Mugabe zimbabwei - szerepelnek, amint családjuk körében mosolyognak, virágot szorongatnak, lufik közül pislognak ki, kiskutyákat simogatnak. A képek között ott van Orbán Viktor is, aki a fotón egy kisgyerekes családra mosolyog, virágcsokorral a kezében. "Független újságírás nélkül ilyenek lennének a hírek" - jelenik meg ezután a felirat.

A Reporters Without Borders kampányvideóhoz csatolt magyarázata szerint a világban 2013-ban továbbra is aggasztóan jelen volt a sajtó elnyomása. Újságírókat öltek meg, bloggereket zártak börtönbe, tudósításokat cenzúráztak. Erről akar szólni ez a Great People (Nagy embereke) címet kapott videó is. "A sajtószabadság ellenségeiről készült propagandafotók ironikusságukkal hívják fel arra a figyelmet, hogy miféle információkhoz jutnánk hozzá egy szabad sajtó nélküli világban." A kampány francia tévécsatornákban és az interneten látható december 21-e óta. (A videót a 444.hu találta.)

Az Origo megkereste az újságírószervezet sajtóirodáját, hogy megkérdezze, miért döntöttek úgy, hogy Orbán Viktort is szerepeltetik a kampányvideóban. Amint válasz érkezik, cikkünket frissítjük.