Épülhet a belgrádi szuperexpreszz

Vágólapra másolva!
2015-ben indul a Kína által finanszírozott felújítás, projekt 800 milliárdba kerülhet.
Vágólapra másolva!

A Belgrád és Budapest közötti vasút felújítása 2015-ben kezdődik meg - jelentette be hétfőn Belgrádban Aleksandar Antic szerb közlekedési miniszter, miután megbeszéléseket folytatott a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság képviselőivel.

Szerbia abból az összesen 10 milliárd dollárból (2170 milliárd forint) pénzeli majd a projektet, amelyet Kína adott tizenhat közép- és kelet-európai ország befektetéseire.

Aleksandar Antic szerint az előzetes becslések szerint a 374 kilométeres pálya szerbiai szakaszára körülbelül 880 millió euróra (261 milliárd forintra) lesz szükség, míg a magyarországi szakaszon majdnem kétszer ennyire a sínek rossz állapota miatt (így a projekt összesen közel 800 milliárd forintba kerülhet). Várhatóan januárban ül össze a magyar, a szerb és a kínai munkacsoport, hogy a projekt konkrét megvalósítási terveiről tárgyaljon.

A MÁV és a Szerbiai Vasutak vezérigazgatója idén májusban írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy kétvágányú, végig villamosított, óránként 160 kilométeres maximális sebességet lehetővé tevő vasúti pályát építenek ki a két főváros között. Bővebben itt olvashat a témáról.