Dunaújváros levegője veszélyessé vált

Vágólapra másolva!
Riasztást adtak ki.
Vágólapra másolva!

A magas szálló por (PM10) koncentráció miatt veszélyesnek minősítette Dunaújváros levegőjét az Országos Környezetegészségügyi Intézet csütörtökön.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta, a levegőben lévő szálló por miatt a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai jelentősen súlyosbodhattak. Az OKI közlése szerint szerdán 17 óra óta a szálló por koncentráció folyamatosan csökken Dunaújvárosban, így a csütörtöki mérési adatok alapján pénteken valószínűleg már a tájékoztatási küszöb alatt marad a levegő szennyezettsége a településen.

Az OKI értékelése alapján Budapesten, Salgótarjánban, Egerben, valamint a Sajó völgyében (Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc) is "kifogásolt" a levegő minősége - írta az ÁNTSZ. A levegő minősége itt követhető térképen.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.