Országosan megy a rablás, veled vagyunk Horváth András

Vágólapra másolva!
Több mint ezren gyűltek össze, az egykori adóhivatali dolgozót, Horváth Andrást támogató tüntetésen, ahol volt egy kis feszültség is a tüntetők között az árpádsávos zászlók és a Székely himnusz miatt. "Országosan megy a rablás, veled vagyunk Horváth András" - skandálták a tüntetők, akiknek a többször meghatódó volt NAV-os is mondott beszédet. Horváth szerint a hatalom mindenről tudott, de a másik oldalra állt. Mindenkinek fehérebb újévet kívánt, és nem a hóra gondolt.
Vágólapra másolva!

Valamivel több mint ezren gyűltek össze a Horváth András támogatására összehívott tüntetésen a NAV épülete előtt a Széchenyi utcában. A tüntetést több civil egyesület szervezte azért, hogy kiálljanak az egykori adóhivatali dolgozó mellett, akinél bő egy hete házkutatást tartottak a rendőrök, és iratokat, számítógépes merevlemezt foglaltak le, valamint elvitték a találkozóit tartalmazó noteszt is.

Sokféle ember összegyűlt a tüntetésen, többen zöld dossziét lóbáltak, de lehetett látni hitelkárosultakat és egy gömbölyű talpú szandálos férfit is. Több ellenzéki politikus is megjelent, ott volt például Schiffer András, az LMP frakcióvezetője és Juhász Péter, a Milla vezetője.

A képre kattintva galéria nyíik! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A tüntetés kezdetén heves indulatokat váltott ki, amikor megjelent egy kisebb csoport, akik árpádsávos zászlóval érkeztek. Többen megpróbálták őket rávenni arra, hogy távozzanak, és vitatkozni kezdtek a véleménynyilvánítás szabadságának határairól. Végül a pár emberből álló csoportot rendőrök kísérték arrébb, miután a tüntetés szervezői megkérték őket, hogy avatkozzanak közbe, mert a csoport tagjai nem akartak önszántukból távozni. A vita végül kompromisszummal zárult: árpádsávos zászlóval is maradhattak a tömegben, de a lobogót össze kellett csavarniuk.

A tömeg a Belügyminisztérium elé vonult, egy autó csomagtartójából egy hangszóróból a Székely himnusz szólt, néhány demonstráló emiatt összeveszett a vonulókat kísérő kocsi sofőrjével. Végül rendőrök kérésére kikapcsolták a zenét.

Tüntetők a NAV épülete előtt a Széchenyi utcában. A képre kattintva galéria nyíik! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Ezután a Parlamenthez mentek. A tömeg egy saroknyit tett ki, vagyis az Alkotmány utca 3. előtt álló színpadtól a Honvéd utcáig ért. Horváth András megköszönte a támogatást, és arról beszélt, hogyan reagált a hatalom az ő "korrupciót jelző észrevételeire".

"A hatalom, holott mindenről tudott, a másik oldalra állt" - mondta. Közölte: a házkutatáskor lefoglalt iratokat magától is odaadta vola, ha kérik. Szerinte bűnüldözési eszközökkel próbálják őt ellehetetleníteni, és az esete nem egyedi, példaként Ángyán Józsefet, a kishantosi biogazdaságot és a trafikpályázatokat bíráló szekszárdi fideszes képviselőt említette.

"Elég volt abból, hogy a kisvállalkozókat, kisembereket üldözik, a nagyban csalókat futni hagyják. Minden állampolgárt veszélyeztet a hatalmi önkény, ezt nem hagyhatjuk" - mondta. Beszélt arról is, hogy szerinte nem igaz az, hogy az áfacsalásban nehezen bizonyítható a multik részvétele. Arra szólított fel mindenkit, akinek esetleg van az övéhez hasonló, visszaélésekre vonatkozó információkal teli dossziéja, hogy tárja azokat a nyilvánosság elé. "Ne hagyjuk elülni az ügyet, amíg érdemi változást nem látni. Mindenkinek boldog és fehérebb újévet kívánok, és a fehéren nem a havat értem" - zárta beszédét időnként meghatottságtól megcsukló hangon.

Horváth előtt Lukács András, a Levegõ Munkacsoport elnöke beszélt. A szervezetük tanulmányát idézte az 1990-es évekből, amely "politikai szintről leállított, nagy értékre elkövetett adócsalási vizsgálatokról" szólt. "Az ezermiliárdos csalás valóban megtörténik" - jelentette ki.

Horváth lefoglalt "zöld dossziéját" lobogtatják a tüntetők. A képre kattintva galéria nyíik! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A vonulásos tüntetésen korábban a szónokok - Ruzsa Rania és Simon Veronika HaHa-aktivisták, a több Milla-rendezvényen felszólalt Molnár Péter - arról beszéltek, hogy 24 éve ugyanazok vezetik az országot, akikben már nem bízik senki, illetve, hogy "nem hagyhatjuk a politikai és a mögöttük rejtőző gazdasági elit visszaéléseit". Emellett parlamenti vizsgálóbizottsag felallítását és ÁSZ-vizsgálatot követeltek. "Országosan megy a rablás, veled vagyunk Horváth András", "Maffia, maffia", szóltak a rigmusok a vonulásos demonstráció és a beszédek alatt.

A hivatalos tüntetés fél hat körül ért véget a Parlamentnél, de egy kisebb, pár tucat emberből - főként hahás aktivistákból - álló csoport átsétált a NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóságának Dob utcai épületéhez. Itt rövid tanakodás után szimbolikusan az épület védelmére kirendelt rendőröknek adták át a náluk lévő zöld dossziékat, majd nem sokkal hét óra előtt szétszéledtek.