Áder: Tiszta lappal indul 2014

Vágólapra másolva!
A köztársasági elnök a hazaszeretet szavát írná az új lapra.
Vágólapra másolva!

"Idén is teleírunk saját szavainkkal, saját történeteinkkel" egy újabb, tiszta lapként kezdődő évet -. mondta Áder János köztárssági elnök újévi beszédében. Szerinte huszonöt évvel ezelőtt a szabadság volt az első szó, amely erre a lapra került, és ő 2014-ben a hazaszeretet szavát írná fel először. A "nagy szavak pátosza helyett az életörömmel megélt hazaszeretetre" gondolt.

Azt mondta, a hazaszeretet egyszerre jelenti egymás tiszteletét és önmagunk elfogadását, mindannak megbecsülését, amit "eleink ránk hagytak, amit közösen őriztünk meg, és amit az utánunk jövőknek szeretnénk továbbadni."

"Hazaszeretet nélkül nem volna hazánk, "kultúránk, tudományunk, megannyi világraszóló teljesítményünk" sem létezne, "nem volna nyelv, amelyen magyarul vallhatnánk szerelmet, és amelyen magyarul szólíthatnánk édesanyánkat."

Áder János külön köszöntötte az édesanyákat és a 2013-ban születetteket, valamint a 2014-ben születőket. "Örömtelien sokan vannak velünk, akik egy új gyermek, egy új testvér, egy új unoka, egy új családtag érkezésének örömével vagy reményével vágnak neki az előttünk álló esztendőnek.”

Azt mondta, ahogy egyik év a másikba fordul, "úgy adjuk át az élet fonalát nemzedékről nemzedékre". Saját és közös életünkét, melyet mindennél erősebb szálakból, szerelemből, szeretetből, gondoskodásból és felelősségből fonunk össze. Ebből áll közös történelmünk, "millió és millió élet szőtteséből". Ez a szőttes ezer és ezer szállal köt össze bennünket egymással, az időben előttünk járókkal és az utánunk születőkkel - mondta.