Úgy tűnik, Vágó Gábor tavasztól nem lesz LMP-s képviselő

Parlament, országgyűlés, plenáris ülés, Vágó Gábor, LMP
Vágólapra másolva!
Az Index szerint csak Schiffer András, Szél Bernadett és Osztolykán Ágnes helye biztos.
Vágólapra másolva!

Kongresszust tart a hétvégén az LMP, most dől el, kik kerülnek a párt országos listájának első harminc helyére. A pontos sorrend csak később alakul ki, azonban Vágó Gábor, aki jelenleg is tagja az LMP parlamenti frakciójának, még a neveket tartalmazó listára sem került fel. A politikus mikroblogján azt írta, hogy a mai napon még nem szeretné kommentálni azt a tényt, hogy nem lehetett LMP-s képviselőjelölt, eszerint tehát a dolog már eldőlt.

Vágó mellett egyébként a szintén frakciótag Ertsey Katalin sem kapott helyet a listán, de ő már két éve eldöntötte, hogy idén nem indul a választáson. Ő jelenleg úgy tagja a parlamenti képviselőcsoportnak, hogy a pártból már kilépett, mivel nem értett egyet a pártszervezet néhány tisztviselőjének stílusával. A Lehet Más a Politika eddig is ismert volt a pártszervezet és a parlamenti frakció összetűzéseiről, a mostani képviselői lista valószínűsíthetően előbbi részleges győzelmét jelenti ebben a harcban, ugyanis míg az Index szerint a lista első három helyére Schiffer András, Szél Bernadett és Osztolykán Ágnes pályázik eséllyel, a negyedikre már bejelentkezett az országosan szinte ismeretlen Keresztes László Lóránt pártigazgató és Ladányi Attila, a párt Baranya megyei szervezetének egyik befolyásos tagja is.

Vágó Gábor beszél egy parlamenti ülésen. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az LMP-ben egyébként nem ez az első eset, hogy a párt megbuktat egy országosan ismert képviselőt, Kukorelly Endrét is a Pest megyei szervezet golyózta ki a parlamentből.

Schiffer András pártelnök az Indexnek telefonon azt mondta, hogy ő maga Vágót a párt egyik legértékesebb politikusának tartja, és szeretné, ha indulhatna. Schiffer és Szél Bernadett is csatlakozott egyébként ahhoz a Facebook-csoporthoz, amelyet Vágó rajongói hoztak létre azért, hogy kifejezzék szimpátiájukat a képviselő íránt.

A jelenlegi választási szabályok szerint egy képviselő vagy úgy juthat be a parlamentbe, hogy egy párt országos listáján szerepel és a párt elég szavazatot kap a bejuttatásához, vagy úgy, hogy megnyeri a választást saját választókörzetében. Az LMP 2010-ben nem tudott egyéniben győzni sehol, így érthető, miért nagy a tülekedés a listás helyekért.