Kerényi vastag tárcájából kijön a kormánybarát magazin

Kerényi Imre, magyar krónika, illusztráció
Budapest, 2013. március 6. Kerényi Imre, az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatja a Nemzeti Könyvtár-sorozat hét újabb kötetét a Parlamentben 2013. március 6-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Nem túl költséges hóbort nagyszabású havilapot indítani, a miniszterelnöki megbízott Kerényi Imre bőven kapott már annyi pénzt ősszel a kormánytól, amiből akár egy egész évnyi Magyar Krónika kijöhet. És olyan szerzők is vannak, akik boldogan írnak arról, hogy ebben az országban nem csak rossz dolgok történnek.
Vágólapra másolva!

"Inkább őrültség, mint költséges nagyzás vagy lenyúlás" – így kommentálta az Origónak Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott lapindítási terveit egy, a nyomtatottlap-piacot jól ismerő szakember. Hétfőn a Cink hozta nyilvánosságra azt a levelet, amelyben Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és a leendő főszerkesztő, Bencsik Gábor több mint száz potenciális szerzőt kért fel arra, hogy írjanak a májusban Magyar Krónika néven induló újságba.

A tervezett havilap a leírás szerint nagy formátumú, vastag papírra nyomott, félkemény borítású, nemzetiszín kerettel nyomott lap lenne, nagyon sok képpel, hasonló ahhoz, mint amilyen a szintén Kerényi által menedzselt díszkiadású Alaptörvény. Nagyon sok függ attól, hogy milyen papírra nyomják, és milyen vaskos lenne, így csak nagyjából lehet becsülni, hogy mennyibe kerülhet: az Origónak nyilatkozó szakember szerint lapszámonként 2-4 millió forint költséggel lehet számolni.

A lapba író szerzők az alapítók levele szerint 50-200 ezer forintos díjra számíthatnának a munkájukért, így honoráriumra is legalább ennyit kell költeni. A névtelenséget kérő szakember úgy becsülte, egy lapszám az egyéb költségekkel együtt úgy 7-8 millió forintból jöhet ki, azaz 100 millió forintból egy egész évfolyamot meg lehet jelentetni.

Ennyi pénze pedig bőven van Kerényi Imrének, akinek egy tavaly októberi kormányhatározattal a tavalyi költségvetésből 336,9 millió forintot, a 2014-es költségvetésből pedig 281,1 millió forintot utaltak ki. A Népszava akkor megkérdezte Kerényit, hogy mire fogja költeni a pénzt, de ő nem tudta megmondani, illetve azt tanácsolta, hogy az újságírók derítsék ki. Így a lap megkereste a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot is, amelynek a válaszából kiderült, hogy más feladatok – például az Alaptörvény megismertetését szolgáló Zsebfüzetek és a Nemzeti Könyvtár további köteteinek kiadása – mellett egy országos terjesztésű havilap indítására fogják költeni a pénzt. Akkor még azt írták, a havilap az év elején indulna.

A lap első szerkesztői értekezletét január 9-én este hat órakor tartják majd a Magyar Demokrata szerkesztőségében (a leendő főszerkesztő, Bencsik Gábor a Magyar Demokrata lapigazgatója, és a főszerkesztő, Bencsik András testvére), az első értekezletet Kerényiék levele szerint maga az ötletadó, Orbán Viktor tartja majd. A potenciális szerzőknek január 2-án írt levelet Kerényi és Bencsik, de van, akit már régebben megkerestek, Jankovics Marcell filmrendező például azt mondta az Origónak, hogy két-három hónappal ezelőtt kérte őt fel a közreműködésre Kerényi Imre.

Jankovics el is vállalta a feladatot, így minden lapszámban az adott hónap hagyományvilágáról fog írni. “Ez egyszerű feladat nekem, hiszen évekkel ezelőtt könyvet és több filmforgatókönyvet is írtam a témáról” – mondta.

Kálomista Gábor filmproducer még nem válaszolt a felkérésre, de el fogja fogadni. “Beszéltem Kerényivel, aki nagyon pozitív szemléletű újságot szeretne. Jó ötletnek tartom, ha egy olyan lap születik, ami arról szól, hogy nemcsak kudarc van ebben az országban, hanem sikerek is” – mondta az Origónak.

A felkért – a levél szerint legalább száz – szerző között ugyanakkor olyanok is vannak, akik nem vállalták a feladatot. Stumpf András, a Heti Válasz szerzője például azért utasította vissza a felkérést, mert vannak olyan lapok (például a Heti Válasz, vagy a szintén havilap Kommentár), ahol az általa fontosnak ítélt ügyekben megnyilvánulhat. A Cink szerint nem vállalta a felkérést a Heti Válasz egy másik újságírója, Ablonczy Bálint sem. Visszautasította a felkérést egy másik, a listán szereplő újságíró is, de ő még a döntését sem vállalta névvel az Origónak.

Kerényiék levele szerint a lap szerkesztőbizottságának Balogh Zoltán, Kerényi Imre és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke lesz a tagja. Vizi E. Szilveszter meglepődött ezen, és levélben tudatta a Cinkkel, hogy ilyen megbízást sem szóban, sem írásban nem vállalt el.

A levélből nem derül ki, hogy Balogh Zoltán kicsoda, de feltételezzük, hogy a nevét h nélkül író Balog Zoltán miniszterről van szó, ezért megkerestük a Nemzeti Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudjuk, Balog vállalt-e ilyen feladatot, de az írásban feltett kérdésünkre eddig nem érkezett válasz.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és a leendő főszerkesztő, Bencsik Gábor sem válaszolt egyelőre az Origo kérdéseire, türelmet kértek a csütörtöki lapindítóig, és a kormányszóvivői irodától is azt a választ kaptuk, hogy csak a szerkesztői értekezlet megállapodásai és eredményei után tudnak a lapról részleteket mondani.