Hogyan szerzett vissza a Fidesz több mint félmillió embert?

Sokat nőtt a Fidesz népszerűsége az elmúlt évben, elemzők szerint a a rezsicsökkentésnek köszönhetően
Március 15-i ünnepségek Budapesten. Lengyelországból mintegy ezer támogató érkezett, hogy meghallgassa Orbán Viktor beszédét a Kossuth téren.
Vágólapra másolva!
Már hónapokkal ezelőtt csodafegyverként emlegették a Fideszen belül a rezsicsökkentést, mostanra pedig a támogatottsági adatok is azt mutatják, hogy nem volt túlzó a párt optimizmusa: a közvélemény-kutatók szerint több százezer ember talált vissza hozzájuk az akció miatt.
Vágólapra másolva!

Mozgalmas hétfő volt a Fideszben 2013. március 11-e. Orbán Viktor kormányfő a parlamentben kért szót, hogy támadja a rezsicsökkentés ellenében ítélő bíróságokat, majd néhány órával később, a Fidesz elnökségi ülése után Rogán Antal és Kósa Lajos jelentette be, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek a rezsicsökkentés megvédéséért.

Az elszántság érthető volt: a Fidesz népszerűsége akkoriban mélypontra süllyedt. A választások után még rekordszintű, 3,2 milliós tábort mért az Ipsos (ez több volt, mint ahányan a pártra szavaztak), 2012 végére azonban ez a szám 1,3-1,5 millióra csökkent. Az Ipsos véleménykutatási igazgatója, Závecz Tibor szerint ez azt jelentette, hogy csak az eltökélt, kemény mag maradt meg a párt mellett.

Orbán Viktor pedig kénytelen volt azon töprengeni, hogyan rázza fel a választások előtt egy évvel az "eltespedt nyájat", hogyan aktivizálják a választóikat. Aligha volt tehát meglepő: mindent megtettek, hogy meglovagolják a népszerűnek bizonyuló, ölükbe hulló lehetőséget.

Az akció bejött, a Fidesz lassan csökkenő támogatottsága akkor hirtelen megugrott, és azóta is tudja magát tartani, jelenleg éppen 25 százalékos támogatottsága, 2-2,2 milliós tábora van a nagyobbik kormánypártnak az Ipsos szerint. (Hasonló trendről számolt be több más közvélemény-kutató is, az adataikat ide kattintva láthatja egyben.) "Ez a sok százezer szavazó nem az ellenzéktől jött át, a kutatásaink szerint 2010 óta nem nagyon van átjárás kormánypártok és ellenzék között, hanem a korábban lemorzsolódott támogatóit szerezte vissza a Fidesz" – mondta az Origónak Závecz Tibor.

Rezsicsökkentést propagáló óriásplakát a budapesti Bécsi úton Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A közvélemény-kutató cég szerint egyértelműen olyanokról van szó, akik 2010-ben a Fideszre szavaztak, de a kormányváltás nem váltotta be az ehhez fűzött reményüket. "Nem értékalapú szavazókról van szó, hanem olyan 30 év alatti és 50 év feletti, alapfokú végzettségű, kisvárosi, falusi szerény keresetűekről, akik egzisztenciális megerősödést reméltek, de hiába. Őket tudta megszólítani és visszaszerezni a rezsicsökkentés. Gyakorlatilag egy egész társadalmi réteg talált vissza a kormánypárthoz" – magyarázta Závecz.

A kutató azt mondta, ezeknek a szavazóknak nagyon fontos volt az az üzenet, hogy visszakapják, amit a választások óta esetleg elveszítettek, azt pedig, hogy forintosítva nem feltétlenül ez a társadalmi réteg jár a legjobban a rezsicsökkentéssel, elhomályosította az a tény, hogy arányában nekik jelenti a legnagyobb segítséget a könnyítés.

A rezsicsökkentést és a kommunikációs technikák jó alkalmazását említette Sík Endre, a Tárki vezetőkutatója is. A kutató ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy eddig minden választás után viszonylag gyorsan visszaesett a kormánypártok népszerűsége, a Fideszé viszont 2010 után csak lassan indult olvadásnak, ami eleve szilárd bázist és jó kommunikációt feltételez. Így a Fidesznek a megfelelő eszköz megtalálásával már nem volt túl nehéz dolga visszaszerezni a szavazókat. Sík szerint szintén segíti a Fideszt, hogy a mérsékelt jobboldalon nincs alternatívája, így nem fenyegeti az értékelvű szavazók más párthoz való vándorlása.

Március 15-i ünnepségek Budapesten. Lengyelországból mintegy ezer támogató érkezett, hogy meghallgassa Orbán Viktor beszédét a Kossuth téren. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Fideszt és a rezsicsökkentésért felelős politikusait tegnap hiába kerestük, nem sikerült választ kapnunk arra, mit szólnak az akció immár szavazószázezrekben mérhető hatásához. A hozzáállásukat ugyanakkor jól mutatja egy frakciótag korábbi nyilatkozata, ami szerint a pártban minden más háttérbe szorul a csodafegyverként számon tartott rezsicsökkentés mellett. Jelzésértékű lehet az is, hogy a rezsicsökkentés immár a harmadik felvonásánál tart, a párt folyamatosan napirenden tartja az ügyet.

Hogy a választásokig kitarthat-e a lendület, arra Sík Endre azt mondja, méréseik szerint a biztos szavazók köréhez képest kisebb a Fidesz előnye azoknál, akik nem feltétlenül vagy határozottan nem mennének el voksolni. Azaz itt van még tartaléka az ellenzéknek, de még itt is a Fidesz áll nyerésre.

Závecz Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy egymillió olyan ember van jelenleg, aki kormányváltást akar, de mégsem szavaznának az ellenzéki pártokra. "Ezeknek a pártoknak nem sikerül elérni, hogy rájuk voksoljanak a váltást akarók" – mondta az igazgató.