Gonosz választásról beszél Bokros

Vágólapra másolva!
Sürgeti az ellenzéki összefogást Bokros Lajos, aki a 2010-es választásokon az MDF miniszterelnök-jelöltje volt. A közelgő választásokról és az új pártjáról adott interjút a 444.hu-nak.
Vágólapra másolva!

Kormányváltásra csak egy közös ellenzéki összefogással van esély a Modern Magyarországért Mozgalom (MOMA) elnöke, Bokros Lajos szerint. Gonosz választásról beszélt, mert a mostani helyzettel arra kényszerítik a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy feladják programjukat, kényszerkoalíciókat kössenek. Szerinte a nagy ellenzéki pártok nem látják a történelmi felelősséget, hogy külön-külön nincs esélyük.

Az összefogás negatív célja az Orbán-kormány leváltása lenne, a pozitív célja az alkotmányos jogállam visszaállítása. Kétharmados többségre kell törekedni, mert bár e nélkül is lehet kormányozni, de úgy könnyebb. Az újabb kétharmaddal függetlenné tehetné a kormányzati intézményeket, az Alkotmánybíróságot, a GVH-t, a Médiatanácsot, az MNB-t. Bokros úgy véli, először az intézményt kell újjá építeni, utána lehet leváltani az élükről a pártkatonákat. Véleménye szerint nincs szükség megszorításokra, az államháztartás és a pénzügyi mutatók jól állnak az előbbi évekhez képest, bár azt sem szabad elfelejteni, hogy a pénzügyi javulás a növekedés kárára történt.

Bokros az MDF jelöltjeként indult 2010-ben a választásokon. Azóta sok mindent máshogy csinálna, mint akkor, de összességében nem bánta meg, rengeteg jó barátra tett szert. Egy részükkel együtt alapította meg 2013-ban a Modern Magyarországért Mozgalmat. Egyelőre nem foglalkozik azzal, milyen pozíciót választana, ha létrejönne az ellenzéki összefogás. A MOMA nem indul a választásokon, ha nem jön létre a teljes körű demokratikus összefogás.