Szinte biztosan Mesterházy lesz a baloldali kormányfőjelölt

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon bejelentették közös miniszterelnök -jelöltüket az MSZP székházában
Mesterházy Attila és Bajnai Gordon bejelentették közös miniszterelnök -jelöltüket az MSZP székházában
Vágólapra másolva!
Közös listán közös egyéni jelöltekkel indul az MSZP és az Együtt-PM a választásokon. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon abban állapodott meg, hogy az MSZP jelöli a listavezetőt, és Bajnainak már elfogadható Mesterházy kormányfő-jelöltként. A DK is helyet kap az összefogásban, hamarosan együtt keresi meg Gyurcsány Ferencet a két politikus.
Vágólapra másolva!

Közös listával, közös egyéni jelöltekkel és közös miniszterelnök-jelölttel indul a baloldal a választásokon – jelentette be szerda délután Bajnai Gordon Mesterházy Attilával közös sajtótájékoztatóján.

A két politikus napok óta egyeztet a baloldali összefogásról, "az elmúlt 72 órában 60-at végigtárgyaltunk" - fogalmazott Mesterházy, és az MSZP elnöke szerint végül azért döntöttek a közös lista mellett, mert ezt tartják a "legerősebbnek". (Korábban közös egyéni jelöltekkel és külön listákban egyeztek meg a politikusok, ezt a megállapodást írták most fölül. Az új közös listán a DK-sok is fognak szerepelni, hamarosan közösen keresik meg Gyurcsány Ferencet, hogy közösen tárgyaljanak részletekről.

A listavezető személyére az MSZP tehet javaslatot, neveket viszont nem mondtak a pártvezetők, mert ezt még a DK-val egyeztetniük kell. Mesterházy utalt arra, hogy az MSZP már korábban döntött erről, amikor őt jelölte, de az úje helyzetben szükség lesz még egy választmányi üláésre és egy kongresszusra, amely dönt erről. Az Origo kérdésére, hogy az Együtt-PM számára elfogadható-e Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltként, Bajnai úgy válaszolt: "igen".

Szerinte ez nem meglepő, mert korábban is abban állapodott meg a két párt, hogy az lesz a kormányfő, akinek a listája több szavazatot kap, és ez azt is jelentette, hogy az Együtt-PM el tudja fogadni Mesterházy jelöltségét.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A közös lista Bajnai Gordon szerint azt jelenti, hogy két iksszel leváltható lesz Orbán Viktor. Az önállóságát ugyanakkor minden szervezet megőrzi, minden, a közös listán szereplő párt külön frakciót tud majd alakítani a parlamentben. A tervek szerint az ellenzéki pártok frakciószövetségként működnének a parlamentben - mondta Bajnai

Most akkor Gyurcsány hazajön

A két pártvezető tehát a lehető leggyorsabban megkeresi Gyurcsány Ferencet, hogy megállapodjanak a DK-val. Kérdésünkre, hogy Gyurcsány Ferenc helyet kaphat-e a listán, vagy a két pártvezető elutasítja őt, Mesterházy azt mondta: erről a DK-sokkal szeretne egyeztetni, és nem a médián keresztül üzengetni.

A külföldön nyaraló Gyurcsány Ferenc viszont nem udvariaskodott, Facebook-oldalán csak ennyit üzent: "Most akkor hazamegyek..."

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon napok óta egyeztetett a baloldali összefogás részleteiről és Orbán Viktor lehetséges kihívójáról. A két politikus hétfőn jelentette be, hogy újratárgyalják a tavaly nehezen összehozott megállapodást.

A kiszivárgott információk alapján a közös baloldali miniszterelnök-jelölt okozta a legnagyobb vitát. Bajnai eleinte állítólag azt ajánlotta, hogy ő visszalép, és az MSZP jelöljön miniszterelnök-jelöltet, csak ne Mesterházy Attila legyen az. Az MSZP viszont mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy Mesterházy vezesse a listát (a keddi tárgyalásról ebben a cikkünkben olvashat). Szerdán már arról szivárogtak ki információk, hogy Bajnai már nem utasítja el egyértelműen, hogy Mesterházy vezesse a baloldali közös listát, viszont ezért cserébe "kemény feltételeket támaszt".