"Régi elvtársak" jönnek össze a baloldalon

Vágólapra másolva!
Nem számítanak arra a megkérdezett szocialisták, hogy a most kialakuló teljes összefogás alapvetően felforgatja az elfogadott jelöltlistájukat. Az MSZP-sek szerint a közös listán a szocialisták nagyjából a már elfogadott sorrendben fognak szerepelni, a DK-nak csak néhány körzetet fognak átengedni, a pórul járó szocialisták pedig majd az önkormányzati választásokon vigasztalódhatnak.
Vágólapra másolva!

"Már hívott is a DK helyi jelöltje, hogy jövő héten akkor hová települünk ki. Újra közösen" - mondta egy kelet-magyarországi szocialista, aki biztos abban, hogy tavasszal MSZP-Együtt-PM-DK jelöltként indulhat. Szerinte a helyi DK-s jelöltnél nagyobb az ismertsége, a saját kutatásai szerint népszerűbb is nála, így nem tartja elképzelhetőnek, hogy neki kelljen visszalépnie.

Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc információnk szerint csütörtök délután kezdte el az egyeztetést arról, hogy a DK-sok milyen szerepet kapjanak a teljes baloldali összefogásban. A pártelnököknek abban kell megegyezniük, hogy a közös listán milyen sorrendben szerepeljenek a pártok képviselői, hogyan osszák el a biztosan befutónak tekintett helyeket, és az egyéni körzetekben hol induljon DK-s.

Mesterházy és Bajnai a héten arról egyezett meg, hogy a közös lista vezetője biztosan MSZP-s lesz, és csütörtökön minden megkérdezett szocialista tényként kezelte, hogy Mesterházy Attila lesz a listavezető, így a kormányfő-jelölt. Egy, a tárgyalásokon résztvevő MSZP-s szerint a második hely Bajnai Gordoné, míg a harmadik helyre a DK jelölhet politikust. DK-sok korábban azt mondták, elképzelhetetlen, hogy Gyurcsány ne szerepeljen a listán, és azon ne ő legyen az első DK-s. A negyedik hely a PM-é, ide valószínűleg Szabó Tímea társelnök kerül, aki a PM korábban elfogadott listáját is vezette. Az ötödik hely pedig ismét az MSZP-jé, ide Botka László szocialista választmányi elnök kerülhet.

Biztosan hátrébb kerülök, de többen jutunk be

A lista további sorrendje a hárompárti tárgyalásokon dől el, több szocialista szerint ezen az első ötven hely számít, és az első 40 hely a legértékesebb, mert ezeket tekintik befutónak. Ezeket a befutó helyeket várhatóan a közvélemény-kutatási adatok alapján osztják el, és az MSZP-sek abban reménykednek, hogy harminc képviselőjük parlamenti mandátumot eredményező helyen lesz. Egy Együtt-PM-es politikus viszont szerdán azt mondta, hogy mivel az MSZP megkapta a listavezetés jogát, "nagyvonalúságra és áldozatokra számítanak a szocialistáktól".

A megkérdezett MSZP-sek azt mondták, egyelőre semmilyen jelzést nem kaptak arról, maradhatnak-e egyéni képviselők, illetve mi történik a listás helyükkel. Egy olyan szocialista, aki az MSZP listáján most a 20-30. közötti helyén szerepel, úgy fogalmazott az Origónak: "biztosan hátrébb kerülök a névsorban, de többen jutunk be, nem aggódom".

Egy MSZP-s vezető úgy becsüli, a DK-val való megegyezés után nem lesz nagy átrendeződés a szocialisták sorrendjén a már elfogadott listához képest, egyéniben pedig néhány embert kell majd kárpótolni. "Erre jó az önkormányzati választás, kapnak majd polgármester-jelöltséget például" - mondta egy MSZP-s vezető, aki nem számít nagy elégedetlenségre. Jelenleg a 106 egyéni választókerületből 75-ben van szocialista induló, a többi 31-ben Együtt-PM-es a közös jelölt.

Gyurcsány listás szereplésével kapcsolatban már több lehet a kritika, az MSZP-ben ugyanis többen nem örülnek volt elnökük visszatérésének. A pártvezetés álláspontja azonban szocialista politikusok szerint az, hogy Gyurcsány Ferenc listás helye nem lehet az összefogás akadálya. Az október 23-ai események, vagy Gyurcsány MSZP-s pénzügyeket érintő kijelentése miatt egy MSZP-s szerint "sok a tüske" a szocialistákban, szerinte azonban "már összeveszni sincs idő". Több egyéni induló is azt mondta, hogy helyben kifejezetten jó a viszony a DK-sokkal, hiszen "régi elvtársak találhatnak újra egymásra", és több helyen is már megkezdődött a helyi kampány összehangolása a DK-val.