A Fidesz soha nem örült még így Gyurcsány Ferencnek

fidesz, baloldal, összefogás
A Civil Összefogás Fórum (CÖF) plakátja a Millenárison, ahol Bajnai Gordon Orbánt és Gyurcsányt megelőzve megtartotta évértékelőjét, 2013. február 9.
Vágólapra másolva!
Bár a Fidesznek látszólag jól jött volna, ha megosztott marad a baloldali ellenzék, a párt politikusai állítják, hogy csodálkoztak volna, ha nem lett volna összefogás. Az egyéni jelöltjeiknek ugyan okozhat problémát a baloldali egység, de annak örülnek, hogy Gyurcsány is bekerült a szövetségbe. Így elég lesz annyit mondani, amit már másfél éve kitaláltak: együtt tették tönkre az országot.
Vágólapra másolva!

"Köszönjük, Gordon! Köszönjük, Attila!" – örvendezett Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Twitteren tavaly nyáron azon, hogy "kitört az Együtt 2014–MSZP háború". Bajnai Gordon és Mesterházy Attila akkor egyre mérgesebb légkörben került egyre messzebb az ellenzéki összefogástól, ennek pedig korábbi cikkünk szerint nemcsak Deutsch örült a Fideszben: többen úgy érezték, hogy a számukra lehető legjobb forgatókönyv valósul meg akkor, ha az ellenfeleik nem tudnak megegyezni, és egymással is versengve felaprózzák a támogatottságukat.

Ennek ellenére a pártban most többen is azt mondják, számítottak arra, hogy végül csak közös listán indulnak majd a baloldali jelöltek. "Feltételeztük, hogy a racionalitás legkésőbb őszre kikényszeríti ezt a lépést, és bár kicsit később jutottak el idáig, mint számítottunk rá, nincs okunk, hogy változtassunk a stratégiánkon" – mondta a párt egyik vezető politikusa arról, hogy Bajnai Gordon és Mesterházy Attila szerdán megegyezett: közös jelölteket indítanak, sőt, Gyurcsány Ferenc pártját, a DK-t is megkeresik.

"Gyurcsány Ferenc eddigi mozgását figyelembe véve még számíthatunk rá, hogy lesz egy-két vargabetű, így amíg tartanak a tárgyalások, a Fidesznek nem kell változtatnia a stratégiáján" – mondta az Origónak Lánczi Tamás, a kormány számára is megbízásokat végző Századvég-csoporthoz tartozó Politikai Elemzések Központ vezetője.

Az összefogás Gyurcsány Ferenccel szerinte a Fidesznek mindenképpen kedvező kommunikációs szempontból. "Gyurcsány részvétele a jobboldali és a bizonytalan szavazókat elriasztja, és nyilvánvalóvá teszi, hogy nem volt megújulás a baloldalon" – mondta. Emlékeztetett arra, hogy másfél évvel ezelőtt már futott egy plakátkampány, aminek az volt az üzenete, hogy Bajnai és Gyurcsány együtt tették tönkre az országot, és ezt nem szabad elfelejteni. "Az értelmezési keret tehát készen van, a Fidesznek szinte csak vissza kell nyúlni hozzá" – mondta Lánczi.

A Bajnai és Gyurcsány döntéseire emlékeztető plakátkampányt 2012 őszén az Együtt 2014 indulására időzítve indították el országszerte, és hivatalosan nem a Fidesz, hanem a Békemenet szervezésében is részt vevő Civil Összefogás Fórum rendelte meg.

Ez a kampány nyilvánvalóan nem volt ellenére a Fidesznek sem, amit az is jelez, hogy most minden Origo által megkérdezett kormánypárti politikus egyből ezt a kampányt hozta szóba, amikor a kampánystratégiájukról kérdeztük őket. "Nem is kell újra elővenni, elég finoman visszamutatni rá, hogy tessék, megmondtuk" – mondta a párt egyik vezető politikusa. "Nem látok okot arra, hogy változtassunk ezen az üzeneten, mert megfelel a valóságnak, és ahogy érzékelem, annak is, amit az emberek gondolnak" – mondta róla egy a Fidesz kampánystratégiájára rálátó politikus.

Ennek megfelelő volt a kormánypárt első hivatalos reakciója is a baloldali összefogásra. "Teljesen mindegy, kik lesznek a baloldal listáján vagy listáin. Ez csak őket érdekli, azokat, akik most tárgyalnak: ugyanazok, akik már egyszer tönkretették az országot" – mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője. Az ország tönkretétele fordulat szerepel a Fidelitas közleményében is, akik az év trollja díjat is kiosztották Gyurcsánynak azért, mert szerintük a saját táborát is tönkreteszi.

Ha az országos Fidesz-kampányhoz jól is jön az ellenzéki összefogás, az egyéni választókerületekben mindenképpen kedvezett volna a Fidesz jelöltjeinek, ha a baloldali pártok nem egy, hanem több jelöltet indítanak, és így megosztják a kormányellenes szavazókat. "Ez annyira ésszerűtlen megoldás lett volna, hogy nem is számoltunk vele soha, mindig azzal kalkuláltunk, hogy a jelöltünknek végül egy baloldali kihívóval kell megküzdenie" – mondta a párt egyik politikusa, és mások is arról beszéltek, hogy olyan jelölteket választottak, akiket képesnek tartanak arra, hogy ezt a lécet megugorják.

"Egyelőre a szerdai bejelentés csak homályosítja a képet, a választókerületi embereink még azt sem tudják, hogy ki ellen kell majd küzdeniük. Ha kiderül, hogy kik lesznek az ellenzéki jelöltek, még lehet finomítani a kampányon, de olyan nehéz helyzetre nem számítunk. Mert kik jöhetnek szóba? A DK-sok nem új politikusok, ők is MSZP-sek voltak, kormányoztak. Az MSZP egyszerűen az MSZP, ismerik már az emberek, az Együtt 2014-nél meg esetleg még néhány volt SZDSZ-es színesíti a képet" – magyarázta, hogyan tudják ráhúzni az országos kampányüzenetet a helyi jelöltekre is.

A párt több politikusa is említette, hogy azért sem tartanak attól, hogy a közös jelölt nagyobb támogatottságot hozhat a baloldalnak, mert szerintük, amennyit nyernek a közös induláson, annyit el is buknak azon, hogy összeálltak Gyurcsány Ferenccel.

A párton belül állítólag a 2010-es zuglói esetet emlegetik példaként arra, hogy a baloldali összefogás nem jelent igazán komoly veszélyt. Az akkori parlamenti választáson ott az MSZP-s Bárándy Gergely visszalépett az LMP-s Várnai László javára, de a szocialista szavazók nemigen voksoltak át az állva maradt, a Fidesz szerint szintén baloldali jelöltre, így nyert végül Papcsák Ferenc.

Tavaly ősszel a szigetszentmiklósi időközi választáson viszont bejött a baloldalnak az összefogás: a hat indulóból átlagos részvétel mellett az MSZP-s jelölt nyert, akit a DK és az Együtt 2014 is támogatott. A közös jelölt másfélszer annyi szavazatot kapott, mint a fideszes, igaz, a választókerület hagyományosan baloldalinak számít, 2006-ban még az SZDSZ-szel versenyezve is nyerni tudott az MSZP.

A cikk elkészítésében közreműködött Rovó Attila.