Juhász Péter nem kér a gyurcsányos listából

Vágólapra másolva!
Biztosan nem szerepel a baloldali pártok közös listáján Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke, a Milla Platform vezetője. Juhász csütörtök délután közölte, hogy nem hajlandó Gyurcsány Ferenccel egy listán szerepelni, és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltségét sem fogadja el. A Milla platformnak, amelyet eddig vezetett, felajánlotta lemondását. Kérdés azonban, hogy elindul-e majd egyéniben.
Vágólapra másolva!

"Megerősítem: nem állhat elő olyan helyzet, hogy egy olyan listán szerepeljek, amelyet Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltként vezet, vagy amelyen Gyurcsány Ferenc helyet kap" – közölte csütörtökön Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke.

Juhász már szerdán este, az MSZP és az Együtt-PM által kötött új megállapodás bejelentése után célzott arra a Facebook-oldalán, hogy nem fogadja el a közös listát, most megerősítette, hogy nem fog szerepelni rajta.

Juhász a döntését azzal indokolta, hogy bár az ellenzéki pártok összefogását támogatja, "azonban a kirajzolódó konstrukció számomra nem vállalható. Meggyőződésem szerint, egy ilyen megoldás nem növeli a kormányváltás és a korszakváltás esélyét." Juhász Péter korábban folyamatosan kritizálta Gyurcsány személyét és korábbi kormányzását, novemberben pedig azt mondta a Hír TV-nek, hogy "nem lesz olyan helyzet, hogy Gyurcsány Ferenccel közös listán legyünk mi rajta, mert úgy gondoljuk, ez lenne az, ami egybemosná ezeket a pártokat".

Az egyéni indulás még kérdéses

"Minden további kérdésben az Együtt 2014 elnökségébe engem delegáló Együtt Egymillióan Platform dönthet, amelynek felajánlottam lemondásomat" – írta Juhász, aki eddig a platformot vezette. A Milla platformnak a következő napokban arról is döntenie kell, hogy Juhász elindulhat-e egyéniben. Juhász ugyanis az MSZP-Együtt 2014 szövetség egyéni képviselőjelöltje Budapest 1. választókerületében, a Belvárosban és a Várnegyedben, ahol Rogán Antallal kell versenyeznie a parlamenti helyért.

Úgy tudjuk, arról nincs szó, hogy a Milla platform is kilépne az Együttből, csupán Juhász sorsáról fognak tárgyalni a tagok. Juhász az MTI-.nek azt mondta, hogy a platform legkorábban a jövő hét végén dönthet mind a felajánlott lemondásáról, mind a további lépéseikről. Az ügyvivői testület ülésének hivatalos összehívásához ugyanis nyolc napra van szükség, emellett pedig mindenképpen meg akarják várni, hogy az ellenzéki egyeztetéseken milyen megállapodás és lista születik, illetve az utóbbit ki vezeti.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, nincs még végleges döntés arról, hogy mit lép Juhász Péter, és lehetséges-e az egyéni indulása. A döntés azért nem születhetett meg, mert még nem állapodtak meg a Demokratikus Koalícióval a közös listáról. Azt is cáfolta, hogy eldőlt volna, hogy a Juhász Péter vezette Milla Platform kilép az Együtt-PM szövetségből.