Telecsulázott kabátban sírt a termünk előtt

Székesfehérvár, öngyilkossági kísérlet az Árpád szakképző iskola és kollégiumban
Székesfehérvár, öngyilkossági kísérlet az Árpád szakképző iskola és kollégiumban
Vágólapra másolva!
A diákok szerint nyilvánosan ugyan nem bántották társai az öngyilkossággal próbálkozó 17 éves Krisztiánt, de azt is elmesélték, hogy egyszer az osztályterem előtt találták sírva, összeköpködött kabátban. Diáktársait elborzasztotta, hogy Krisztián levetette magát a harmadik emeletről az iskolában, de egyikük sajnálja, hogy nem fotózta le a vérbe fagyott fiút. A tanárok pedig hiába tudnak keménykedő gyerekekről, az iskolarendőrrel egyetemben tehetetlennek érzik magukat.
Vágólapra másolva!

Január 7-én minden úgy indult a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumban, ahogy általában szokott. A nyolcszáz diákból közel száz a külvárosi iskola parkolójában cigizett, szálltak a füstkarikák, messzire röpültek a dekkek, és senkinek sem volt kedve a téli szünet után újra haptákba vágni magát az osztály vigyázz vezényszavakra.

A parkoló, ahol a diákok cigarettázni szoktak Fotó: Hajdú D. András - Origo

A negyed nyolcas első csengetés után a diákok elkezdtek beszivárogni az osztálytermekbe, már csak pár tucat fiatal lézengett kint, egyikük a harmadik emeleti korláton állt. Egy teremből kiszólt neki valamelyik tanár, hogy jöjjön le onnan, és menjen órára, majd visszacsukta az ajtót. Néhány másodperc múlva egy borzasztó hangerejű csattanás verte fel a tanulókat, a diákok szerint az egész főépületben lehetett hallani az éles hangot, majd egy fiú lassan elhalkuló ordítását.

A földön fekvű gyerekhez odament egy társa, hogy lefogja remegő testét, a portás hívta a mentőket, de sokkos állapotában az iskola nevét is alig tudta kimondani. Néhány diák pedig dermedten állt, és nézte, amint egyik társuk eltorzult arccal, kicsavart testhelyzetben a földön fekszik. "Még arra sem volt erőm, hogy lefotózzam, később aztán eszembe jutott, hogy jó lett volna csinálni egy képet" – mesélte egy fiú, aki végignézte, ahogy a 17 éves S. Krisztián leveti magát az aulába.

Az egyik legjobb tanuló

Krisztián jelenleg kómában fekszik a Szent György Kórház intenzív osztályán. Több csontja, például a medencéje is eltört, agyi ödémája lett, leszakadt a lépe, artériasérülései miatt pedig egyelőre nem lehetett megműteni.

Krisztián villanyszerelő szakra jár az Árpádba, társai szerint az egyik legjobb tanuló az iskolában, viszont kevesen ismerik közelről. Visszahúzódó, magának való, csendes fiú – mondták róla többen. A diákok látásból vagy leginkább még úgy sem ismerik. "Nem olyan gyerek, akinek hallani lehet a hangját a büfénél vagy az étkezőben. Nem az a fajta, aki keresi a bajt" – mondták róla.

A Blikk szerint Krisztián azért kísérelt meg öngyilkosságot, mert "az iskola egyik bandája folyamatosan zaklatta": csicskáztatták, megütötték, és több alkalommal arcon köpték. Az általunk megkérdezett legalább ötven diák szerint sem ilyen, sem más banda nem létezik az iskolában, "hacsak nem nevezhetjük az osztályokat bandáknak" – mondta az egyik Krisztián fölött járó diák.

Nem akarta elmondani, kik bántották

A tanulók szerint ebben az iskolában nem szoktak csak úgy megverni embereket, "annyira azért nem durva hely ez", de "ha valaki nagy arccal jön be ide, biztos, hogy letörik a szarvát" – mondta az iskola egy korábbi diákja, aki végzős barátnőjével cigizett a parkolóban. A diákok szerint Krisztián nem volt beképzelt, de egyesek szerint ettől még előfordulhatott, hogy bántották, az viszont biztos, hogy nem nyilvánosan, mert nyílt színi erőszakot még senki sem látott errefelé. Nehéz is lenne, mert a diákok szerint a WC-k kivételével a teljes intézmény be van kamerázva.

Nemcsak az épületek, az udvar is be van kamerázva Fotó: Hajdú D. András - Origo

"Nemrég egyszer az osztálytermünk előtt ült egyedül, és sírt. Megkérdeztük tőle, hogy mi a baj, azt mondta, hogy megütötték, és leköpték. Ha nem mondta volna el, akkor is látom, mert tele volt csulázva a kabátja. Hiába kértük, nem akarta elmondani, hogy kik tették, nem akarta, hogy segítsünk rajta" – mondta egy lány, akinek történetét a körülötte cigiző nyolc társa is megerősítette.

Senki sem lát mindent

A történtek hatására az iskola feszesen összezárt. Hiába van sok 18 év feletti tanulójuk, mindenkit nyomatékosan megkértek, hogy ne beszéljen újságírókkal, a tanárok pedig pláne nem nyilatkozhatnak. A hírzárlattal olyannyira nem viccelnek, hogy egy, az iskola előtt várakozó apának nem árulták el a portán, hogy mikor van a következő szünet, pedig csak az ott tanuló gyerekének hozott két szendvicset, amit reggel nem tudott odaadni.

Bár nem voltak túl bőbeszédűek az iskola előtt cigarettázó diákok, annyit sejtetni engedtek, hogy ha valahol bántották Krisztiánt, akkor az a csak fiúkból álló osztályában történhetett. Beszéltünk Krisztián egyik osztálytársával is, aki némiképp zavaros történetet adott elő a fiúról: "Nem nagyon beszélgettünk vele, mert nem éreztük hatáskörünknek. De azt láttuk rajta, hogy vannak problémái" – mondta a fiú, aki nem látta, hogy Krisztián bármikor összeköpködött ruhában lett volna, és azt sem vette észre, hogy bántották volna az osztályban, majd végül megjegyezte, hogy senki sem lát mindent.

Rendőrautó állomásozik az iskola előtt Fotó: Hajdú D. András - Origo

Hiába tudják a tanárok

Az egyik névtelenséget kérő tanár azt mondta, hogy tudnak arról, hogy vannak gyerekek, akik erőszakosak a társaikkal, de ennek kezelésére sem nekik, sem az iskolarendőrnek nincs eszköz a kezükben. "Hiába veri majdnem halálra az egyik gyerek a másikat, miután a bíróság megbünteti, mi már nem büntethetjük meg, és nem is tanácsolhatjuk el, mert a bíróság már szankcionálta" – panaszolta a tanár.

Krisztián öngyilkossági kísérlete különösen azért kavarta fel az iskola körüli vizet, mert karácsony előtt egy másik árpádos diák vonat elé vetette magát egy társával, rajtuk akkor nem tudtak segíteni. A tanulók szerint a két eset között semmilyen összefüggés nincs, Márk és Krisztián nem ismerték egymást, ráadásul Márk partnere az öngyilkosságban egy székesfehérvári elitgimnázium diákja volt.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja az ingyenes 116-123-as lelkisegély-telefonszámot! Mobilról is ingyenes