Úgy tárgyalt Gyurcsány és Mesterházy, mintha soha nem fúrták volna egymást

Vágólapra másolva!
Sokáig nyíltan szapulták egymást az MSZP és a DK politikusai, most azonban az Együtt-PM-mel közös összefogásról szóló tárgyaláson információink szerint teljes békében tárgyaltak a pártok vezetői. Kiderült az is, hogy Mesterházy Attila számára most már elfogadható Gyurcsány Ferenc szereplése a közös listán, ezen nem fog múlni a megállapodás.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután az MSZP-székházban zárt ajtók mögött egyeztetett a teljes összefogásról Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc. MSZP-sektől származó információnk szerint a pártvezetők semmilyen konkrétumban nem állapodtak meg, csak technikailag készítették elő, hogy a hárompárti egyeztetésen hogyan osszák el a listás helyeket és az egyéni kerületeket.

Korábban több MSZP-s és Együtt-PM-es politikus is azt mondta, az összefogás akadálya lehet, ha Gyurcsány Ferenc is szeretne szerepelni a listán. Maga Gyurcsány még szeptemberben azt nyilatkozta az Origónak, hogy lényegében azon bukott meg akkor az összefogás, hogy az MSZP elutasította őt és több DK-s politikus szereplését a kampányban. Mesterházy akkor azt mondta, azért nem fognak össze a DK-val, mert Gyurcsány túl megosztó személy.

Csütörtökön azonban kiderült, Mesterházy ezúttal nem teszi függővé a megállapodást Gyurcsány jelöltségétől és listás helyétől. "Ha összefogunk a DK-val, már mindegy, hogy Gyurcsány a harmadik , nyolcadik, huszadik, vagy nem szerepel a listán: ugyanúgy fog kampányolni, és a Fidesz ugyanúgy fogja támadni a baloldalt" - indokolta egy MSZP-s tárgyalások részleteit ismerő politikus az Origónak, miért változott meg a pártvezetés véleménye.

Közös plakátok azért nem lesznek

Mesterházy az MSZP-s politikus szerint annyira szeretne már megállapodni a közös listában és a közös jelöltekben, hogy fel sem veti a tárgyalásokon, hogy Gyurcsány ne szerepeljen a listán. A héten egy MSZP-s kampányra rálátó képviselő azt mondta az Origónak, hogy ennek ellenére közös palakátokat nem készítenek majd a a három pártvezetőtől, ezt szerinte "a Fidesz úgyis megteszi majd", a kampány középpontjában Mesterházy Attila lesz.

Mesterházy közvetlenül a csütörtöki tárgyalások után csak annyit nyilatkozott, hogy nem látott olyan akadályt, amely "lehetetlenné tenné a nagyon rövid időn belüli megállapodást". Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc kaphat-e befutó helyet a közös listán, azt kérte, hogy részletkérdésekre hadd ne kelljen felelnie, hozzátéve, hogy nem lát olyan problémát, amelyet ne lehetne megoldani.

A három párt információnk szerint pénteken nem tárgyal egymással, Bajnai Gordon ugyanis délután bemutatja az Együtt-PM választási programját. A hétvégén azonban folytatódhat az egyeztetés, jövő hét elején pedig MSZP-s és DK-s politikusok szerint megszületik a megállapodás. Ha a pártvezetők megállapodnak a közös listában és a közös jelöltekben, a pártok testületeinek is jóvá kell azokat hagyniuk. Ez az MSZP-nél lesz a leghosszabb folyamat, ugyanis az országos választmányt és a kongresszust is össze kell hívniuk.