Lázár János tavaly is szépen gyarapodott

Vágólapra másolva!
Eltűnt az Audija, de költött műtárgyakra és antik bútorokra. Pénze és részvénye is több van, mint egy éve.
Vágólapra másolva!

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a törvényes határidő előtt nyilvánosságra hozta tavalyi vagyonbevallását Hódmezővásárhely honlapján. A vagyonbevallás szerint Lázár János tavaly is nagyon jó évet zárt.

Nincs már meg neki az az Audi A6-os autó, amit még 2011-ben, a lézerblokkolós ügye után vásárolt (előtte egy S8-as Audival járt, amit Hódmezővásárhely és a Fidesz-frakció fizetett neki), a vagyonbevallás szerint most nincs autója. Hitele is több van, mint tavaly, az egyik bankhitele 13 millió forinttal nőtt, így most már összesen 55,5 millió forint tartozása van (ennek nagy része banki kölcsön, de a családjától is kapott 18 millió forintot).

A megtakarításai viszont ennél többel gyarapodtak: míg 2012-ben csak 30 millió forintnyi részévénye volt, tavaly már 42 millió forintnyi, és van 12,6 millió forint készpénze is, ami 4,4 millióval több, mint amit egy éve bevallott. Nem hagyott alább évek óta tartó gyűjtőszenvedélye sem, tavaly is vásárolt nagy értékű műtárgyakat, valamint 18. századi bútorokat, de hogy összesen milyen értékben, az nem derül ki a vagyonbevallásból. Védett műtárgyat viszont most nem újított, de megvan még neki az a Rákóczi György-kézirat, amit 2010-ben vett, és a 2011-ben szerzett karosszék, ami eredetileg gróf Széchényi Zsigmondé volt.

Lázár János államtitkárként havi bruttó 997 200 forintot keres, ebből a jövedelemből biztos nem futná neki ilyen gyarapodásra. A 2009-ig felhalmozott szántói után az elmúlt években 4 millió forint körüli bérleti díjat kapott, most viszont már - igaz, osztalékokkal kiegészülve - 10 millió forint volt ebből az éves bevétele.

Hogy az osztalékot pontosan mi után kapta, az nem derül ki a bevallásból, de kaphatott a 42 millió forintnyi részvénye után, vagy a céges érdekeltségei után. Lázár két cégben érdekelt a bevallása szerint: kizárólagos tulajdonában van egy Kolozsváron bejegyzett cég, illetve 2 százalékos tulajdonrésze van a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben is. Erről a cégről, amelynek legnagyobb tulajdonosa egyébként Lázár János nagybátyja, csütörtökön derült ki, hogy 1600 hektár állami földhöz jutottak pályázaton.