Újabb hat település adósságát vállalja át a kormány

Vágólapra másolva!
Így értékeli az agglomerációnak a népességnövekedéssel együtt járó pluszmunkáját.
Vágólapra másolva!

A főváros környéki települések robbanásszerű népességnövekedésével együtt járó pluszmunkáját is honorálta a kormány, amikor hat Pest megyei település korábbról megmaradt adósságának átvállalásáról is döntött - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Gyálon.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a térség polgármestereivel folytatott megbeszélés utáni közölte: Gyál esetében a korábbi adósságrendezéskor fennmaradó 40 százaléknyi összeget, 1 milliárd 350 millió forintot vállal át az állam. Pécel 1,9 milliárd, Vecsés 853 millió, Gyömrő 454 millió, Maglód 445 millió, míg Üllő 365 millió forint adósságától szabadul meg.

Navracsics TIbor azt mondta: az elmúlt 24 évben az önkormányzatok többségénél nem felelőtlenségük miatt, épp ellenkezőleg: felelős magatartásuk következményeként duzzadt hatalmasra az adósságállomány. A korábbi kormányok ugyanis úgy adtak újabb és újabb feladatokat a helyhatóságoknak, hogy nem biztosítottak hozzá fedezetet. A települések ellátásának garantálása érdekében ezért először a mozgósítható pénzeszközökhöz nyúltak, majd hiteleket vettek fel - érzékeltette a súlyos anyagi gondokhoz vezető folyamatot Navracsics.

Navracsics Tibor elmondta, hogy az adóssággal nem rendelkező önkormányzatoknak is segítenek. A tervek szerint a 2014-2020 között elnyert uniós forrásokból megvalósuló tervezett beruházásokhoz szükséges önkormányzati önerőrészbe száll majd be az állam, de ebben az ügyben még nem született végleges döntés.

Az MTI úgy tudja, hogy az érintett hat Pest megyei település adósságkonszolidációja február végéig megtörténik.