Mesterházy Attila nevetésre készül

Vágólapra másolva!
Néhány napra lesz még szükség a megállapodáshoz a baloldali egyeztetésen, írta vasárnap a honlapján Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke szerint az az együttműködési modell jön létre, amelyet a szocialisták már 2012-ben is javasoltak, de Mesterházy szerint most legalább mindenki értékelni tudja a teljes összefogás fontosságát. Mesterházy szerint a baloldal fog nevetni a választások után.
Vágólapra másolva!

"A végén nem csak mosolyogni, hanem nevetni is lesz okunk" - írta vasárnap a honlapján Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke rövid jegyzetben értékelte az ellenzéki pártok egyeztetését, és azt írta, még néhány napra van szükség, hogy minden részletet tisztázzanak.

A héten állapodott meg Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, hogy közös listán közös jelöltekkel indulnak, az MSZP adja a miniszterelnök-jelöltet, szinte biztosan Mesterházyt, és az összefogásba beveszik Gyurcsány Ferencet és a Demokratikus Koalíciót. A három párt vezetője csütörtökön már összeült, és információnk szerint a hétvégén többször is egyeztetett az összefogás részleteiről (tehát arról, hogy ki hány egyéni választókerületben indíthat jelöltet, és milyen sorrendben kerülnek fel az egyes pártok politikusai a közös listára). Vasárnap szintén összeültek a pártok elnökségei, hogy tájékoztatást kapjanak a tárgyalások alakulásáról, és jóváhagyják az esetleges döntéseket.

Az egyeztetésekről kiszivárgó információnk szerint bár korábban több MSZP-s és Együtt-PM-es nyilatkozat is arra utalt, hogy Gyurcsány Ferenc listás szereplése az összefogás akadálya lehet, a héten kiderült, hogy az Együtt-PM-ből többen szeretnék a listán hátrébb tolni Gyurcsányt, de Mesterházy Attilának már nincsen fenntartása Gyurcsánnyal szemben, és a volt kormányfő listás helyén nem fog múlni az összefogás. Az Origo információja szerint a legvalószínűbb, hogy a lista első öt helye úgy alakul majd: Mesterházy Attila (MSZP), Bajnai Gordon (Együtt), a DK politikusa, aki minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc lesz, Szabó Tímea (PM) és Botka László (MSZP).

Mesterházy Attila vasárnap azt írta, hogy "felelősen, kompromisszumra készen" tárgyalnak a felek az ellenzéki egyeztetésen. Mesterházy szerint "a kompromisszum azt jelenti, hogy senki sem ér el mindent, amit szeretett volna". A megállapodás még egy picit odébb van. "Tudom, hogy végül meg fogunk állapodni, de minden részlet kidolgozásához még szükség lesz néhány napra" - írta Mesterházy.

Mesterházy Attila arról is írt, hogy a szocialista párt nagyra értékeli Bajnai Gordon gesztusát, amellyel az Együtt-PM szövetség vezetője visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. Majd megjegyezte, hogy a baloldal a héten "sok feszültség, vita, útkeresés után" ugyanazt az együttműködési modellt választotta, amelyet az MSZP a kezdetekkor, 2012-ben javasolt: "közös lista és közös jelöltek". Az MSZP elnöke ugyanakkor úgy véli, nem csupán az időt vesztegették ez idő alatt, mert - mint írta - "mindannyiunknak szüksége volt erre a tapasztalatra ahhoz, hogy értékelni tudjuk a teljes körű összefogás fontosságát".

Bajnai és Orbán prése

Bajnai Gordon szintén nem árult el sok részletet az ellenzéki tárgyalásokról vasárnap este. Az Együtt-PM vezetője az ATV Szabad szemmel című műsorában azt mondta, hogy a pártok megállapodtak abban, hogy nem szivárogtatnak és nem üzengetnek egymásnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hétvége is sűrű volt.

Bajnai arról viszont beszélt, hogy miért kezdeményezte a hét elején a teljes összefogást. "Orbán Viktor egy csapdahelyzetbe hozta szándékosan az ellenzéket az új választási törvénnyel" - fogalmazott. Kifejtette, hogy ha a 106 egyéni választókerületben az ellenzék megosztja az erőit, akkor nincs esélye "Orbán jelöltje" ellen, ezért kell létrehozni minimum a 106 egyéni körzetben az egységet. De a sok hercehurca, vitatkozás után úgy tűnik - folytatta -, hogy nagyobb összefogásra van szükség, amely közös listában és közös miniszterelnök-jelöltben is kifejeződik.

Bajnai Gordon azt mondta, arra kell garanciákat adni, hogy 2014 után nemcsak a mostani "kártékony kormányzásnak" vetnek véget, de a korábbi időszak hibáit, bűneit sem ismételik meg. Szerinte a most létrejövő "koalícióban" az lesz a küldetésük - amelyből ő nem enged -, hogy a korszakváltás garanciát érvényre juttassák, példaként a pártfinanszírozás rendezését, az ügynökakták nyilvánosságát említette, valamint azt, hogy a határon túli magyarok ügyében ideje végre békét kötni.